Κακό σημάδι για τη ψυχική υγεία οι παιδικοί εφιάλτες

26-12-2016

«Καμπανάκι» για την ύπαρξη προβλημάτων υγείας, ακόμη και χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους, φαίνεται ότι αποτελούν οι συχνοί εφιάλτες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Μάλιστα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τακτικοί εφιάλτες στην παιδική ηλικία ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό έντυπο «Sleep» και βασίστηκε σε παρακολούθηση 6.800 παιδιών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όσα παιδιά είχαν εφιάλτεςδύο με τρεις φορές την εβδομάδα, στις ηλικίες δύο ως επτά ετών, αντιμετώπιζαν 3,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο ψυχωσικό επεισόδιο (π.χ. παραισθήσεις) κατά την εφηβεία.

Συνέδεσαν δε τους εφιάλτες στα παιδιά με ένα συναισθηματικό τραύμα, όπως να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού ή βίας στο σπίτι του αλλά και με την ενασχόληση με βίαια βιντεοπαιχνίδια πριν από την ώρα του ύπνου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πάτρικ Μακ Ναμάρα, αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι εφιάλτες μπορεί να μαρτυρούν πρόβλημα σωματικής υγείας και στους ενηλίκους. Ειδικότερα, οι συχνοί εφιάλτες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αποτελούν σημάδι υπνικής άπνοιας.

Τα άσχημα όνειρα μπορεί να συνδέονται ακόμη και με καρδιολογικά προβλήματα, (άτομα με συχνούς εφιάλτες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη) ενώ περισσότερες πιθανότητες να δουν εφιάλτες έχουν και τα άτομα με οποιουδήποτε είδους μόλυνση ή φλεγμονή.