Κακουργηματικές ποινικές διώξεις για το “αμαρτωλό” ΕΚΑΠΤΥ, μετά από τη μηνυτήρια αναφορά του Χάρη Παπαδάκη

29-04-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Αντιμέτωπα με ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, είναι πλέον 3 στελέχη του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και της Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ).

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς άσκησαν ποινικές διώξεις για απιστία, μετά από περίπου ένα χρόνο διερεύνησης της οικονομικής διαχείρισης του εν λόγω φορέα για την χρονική περίοδο 2007-2015, μετά από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους του τέως προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ Χάρη Παπαδάκη, τον Απρίλιο του 2017.

Συγκεκριμένα, τα τρία στελέχη κατηγορούνται ότι παραβίασαν τη νομοθεσία σχετικά με την πιστοποίηση ιατρικών μηχανημάτων, καθώς και ότι άφησαν ανείσπρακτες σημαντικές οφειλές από περίπου 100 ιδιώτες προς το ΕΚΑΠΤΥ, για τη χρονική περίοδο 2008 – 2013. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικήσει πλέον τις εν λόγω οφειλές.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς διεπίστωσαν ακόμη ότι οικονομικοί πόροι, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι είχαν εκταμιευθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για υγειονομικές δράσεις του ΕΚΑΠΤΥ σε Αλβανία και Λίβανο, χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως για λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΑΠΤΥ, με τη δικογραφία να “δείχνει” συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΠΤΥ είναι o οργανισμός αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας και πιστοποίησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και φορέας υποστήριξης του υπουργείου Υγείας σε θέματα κωδικοποιήσεων, μητρώων και προμηθειών. Μέτοχοί του είναι κατά 88% ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και κατά 12% το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, αίσθηση και ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η είδηση για την άσκηση των τριών κακουργηματικών ποινικών διώξεων δημοσιεύθηκε σε μεγάλη μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό ότι οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από μηνυτήρια αναφορά, την οποία είχε καταθέσει, δήθεν, η παρούσα διοίκηση του ΕΚΑΠΤΥ…