Καλπάζει ο ψηφιακός εκφοβισμός στις μικρότερες ηλικίες παιδιών

21-03-2018

Ολοένα και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα  ψηφιακού μπούλινγκ (εκφοβισμός). Ενδεικτικό είναι ότι ο ψηφιακός εκφοβισμός αποτελεί τον δεύτερο λόγο επικοινωνίας με την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 210-60.07.686 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, το 20% (334 περιπτώσεις) των αιτημάτων βοήθειας που δέχθηκε η τηλεφωνική γραμμή το 2017 αφορούσε καταστάσεις διαδικτυακού εκφοβισμού. Μάλιστα, η εκτίμηση των ειδικών που ασχολούνται με τα θέματα εφήβων και παιδιών είναι πως ο ψηφιακός εκφοβισμός καλπάζει και αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα ειδικά στις μικρές ηλικίες, ακόμα και στο δημοτικό, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν το Ιντερνετ μέσω δικών τους συσκευών (π.χ. ταμπλέτες, αλλά και κινητά τηλέφωνα) χωρίς ουσιαστική γονική επιμέλεια.

Από στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, προκύπτει ότι το 7,5% των εφήβων (αγόρια 10,7%, κορίτσια 4,4%) συμμετείχε σε εκφοβισμό άλλων παιδιών στο σχολείο. Το μπούλινγκ ξεκινούσε ήδη από το δημοτικό (4% ως θύτες στην ηλικία των 11 ετών), έφτανε στο 9,6% στην ηλικία των 13 ετών και υποχωρούσε λίγο στο 8,8% στα 15 έτη. Αντίστοιχα, το 6,4% των εφήβων είχε δηλώσει πως υπέστη μπούλινγκ, το 5,6% ήδη από το δημοτ