«Καμπανάκι» ειδικών για τους συνωστιμούς. Δεν αποκλείουν και τρίτο lockdown αν αυξηθούν τα κρούσματα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟ
26-01-2021

Εντείνεται η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την πορεία της πανδημίας, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο «κοκτέιλ» μεταλλάξεων και συνωστιμών. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown. Όπως είπε, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Ο καθηγητής τόνισε πως απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται». Σχετικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε πως είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους. Όπως είπε, φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, σημείωσε.

Αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε πως οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown. Αναφερόμενος στην βρετανική μετάλλαξη του ιού, ο καθηγητής πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επισήμανε πως «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο». Και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν τυχόν συνέπειες του αγοραστικού συνωστισμού.