Κάντε δουλειές στο σπίτι για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

26-12-2016
Κανείς δεν θέλει να πλύνει τα πιάτα, να ξεσκονίσει ή να βάλει ηλεκτρική. Όλοι βαριούνται να κάνουν τα μπάνια και τα τζάμια στο σαλόνι. Κι όμως. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων λέει πως πρέπει να τις προτιμούμε τις δουλειές του σπιτιού. Γιατί; Γιατί τονώνουν την ψυχική και σωματική μας υγεία.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Clevelant του Ohio, στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 337 άτομα, ηλικίας από 65 έως 94 ετών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, καθώς επίσης και σωματικούς περιορισμούς που τους εμπόδιζαν να κάνουν τουλάχιστον μία βασική καθημερινή δραστηριότητα, όπως το να πλυθούν και να ντυθούν.
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, η ασχολία με την καθαριότητα του σπιτιού είναι πιο ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία απ’ ότι άλλοι παράγοντες όπως η περιοχή διαμονής ή το εισόδημά.
 
Πως όμως βοηθάνε οι δουλειές του σπιτιού; Τα οφέλη στην σωματική υγεία προκύπτουν από τη σωματική άσκηση που κάνει κανείς για να βάλει ηλεκτρική σκούπα ή να πλύνει τα μπάνια. Αυτό, με τη σειρά του, έχει θετικές επιπτώσεις και στην ψυχική του υγεία.
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Kathy Wright  «οι οικιακές εργασίες τους διατήρησαν σε κίνηση. Επιπλέον, ένα καθαρό περιβάλλον είναι θεραπευτικό» και προσέθεσε πως «διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο φτώχειας της γειτονιάς δεν επηρέαζε άμεσα τη σωματική ή ψυχική υγεία».
 
Σύμφωνα με την Δρ. Wright, οι άνθρωποι που ζούσαν σε ένα χαοτικό περιβάλλον έμοιαζαν λιγότερο ικανοποιημένοι, από εκείνους που ζούσαν σε ένα τακτοποιημένο και καθαρό περιβάλλον. Κάτι που επηρεάζει φυσικά και την ψυχολογία τους.