“Καπέλο” ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ημέρες νοσηλείας από τις ψυχιατρικές κλινικές

26-12-2016

«Καπέλο» ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ημέρες νοσηλείας έβαλαν στον ΕΟΠΥΥ οι ψυχιατρικές κλινικές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Όπως έδειξε η διασταύρωση των στοιχείων, κλινικές την ίδια περίοδο δήλωναν εκατό κρεβάτια στον ΟΓΑ, εκατό κρεβάτια στο ΙΚΑ, εκατό κρεβάτια σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όταν όλες οι κλίνες δεν ξεπερνούσαν τις 100! 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στους αναδρομικούς ελέγχους του 2013 στις δαπάνες που υπέβαλαν οι ιδιώτες πάροχοι. 

«Τι έδειξαν αυτοί οι έλεγχοι; Έδειξαν διαφορές 30% στις υποβολές. Έδειξαν 30% διαφορές απ’ αυτά που υπεβλήθησαν, απ’ αυτά που κατεβλήθησαν. Είναι οι διαφορές που πρέπει σήμερα να ανακτηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει ότι οι έλεγχοι έγιναν από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. 

Κατά την ομιλία του ο κ. Βορίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί και έχουν οδηγήσει σε εξορθολογισμό των δαπανών. Για παράδειγμα, είπε, ότι «μόλις μπήκε το πλαφόν της συνταγογραφήσεως βλέπουμε μια μείωση των υπερβάσεων στη φαρμακευτική δαπάνη της τάξης περίπου του 30% με 40%, ακριβώς επειδή λειτουργεί αυτό το πλαφόν, επειδή λειτουργούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, επειδή λειτουργούν τα φίλτρα ελέγχου της συνταγογράφησης». 

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης είπε ότι με την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων, τους πρώτους δύο μήνες η δαπάνη μειώθηκε κατά 40%. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις αυτές «δεν αποκλείουν τον ασθενή από την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση, ταυτόχρονα θέτουν προϋποθέσεις και όρους, προκειμένου να ελεγχθεί η προκλητή συνταγογράφηση και η τεχνητή ζήτηση που έχει μαστίσει ουσιαστικά τη δημόσια δαπάνη». 

Για τη φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε ότι διατηρήθηκε στα 2 δισεκατομμύρια το 2014 και στα 2 δισεκατομμύρια θα παραμείνει το 2015, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην φαρμακευτική βιομηχανία ότι δεν θα υπάρξει η αύξηση ύψους 300 εκατομμυρίων, που ζητά. Τέλος για τους ανασφάλιστους είπε ότι η φαρμακευτική κάλυψη ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια τον μήνα.