Κάπνισμα: Αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

26-12-2016
Μέχρι σήμερα είχαμε συνδέσει το κάπνισμα με τις βλαβερές του ιδιότητες στην καρδιά, τα πνευμόνια, το κυκλοφορικό. Τώρα, Βρετανοί ερευνητές πάνε ένα βήμα παραπέρα. Έρευνα που έκαναν έδειξε πως οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία 61 ήδη δημοσιευμένων μελετών, οι οποίες έγιναν από το 1980 έως το 2014 και αφορούσαν συνολικά 14.555 καπνιστές και 273.162 μη καπνιστές.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Psychiatry έδειξαν πως όσοι καπνίζουν έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχωσικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια. Και μάλιστα σε νεότερη ηλικία. 
 
Πως όμως γίνεται αυτό; Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο επειδή προκαλεί υπερπαραγωγή της ντοπαμίνης. Τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να προκαλέσουν ψύχωση.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου ένας στους 100 ανθρώπους (1%) μπορεί να εκδηλώσει σχιζοφρένεια, ποσοστό που διπλασιάζεται (2%) στην περίπτωση των τακτικών καπνιστών.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, το 57% των ανθρώπων με ψύχωση ήταν ήδη καπνιστές όταν είχαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο. Επίσης, οι καθημερινοί καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνιστές εκδήλωναν την εν λόγω ψυχική νόσο κατά μέσο όρο ένα έτος νωρίτερα από τους καπνιστές.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζέημς ΜακΚάμπι είπε πως «η νέα μελέτη ανοίγει πράγματι τα μάτια μας, όσον αφορά την πιθανότητα ο καπνός όντως να είναι η αιτία για την ψύχωση» και τονίζει πως χωρίς μια κλινική δοκιμή είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί μέσω στατιστικών αναλύσεων ότι όντως υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ καπνίσματος και σχιζοφρένειας.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: