Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Έχουν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με τα συμβατικά

23-10-2017

Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινάνε το ηλεκτρονικό τσιγάρο νομίζοντας πως έτσι θα κάνουν λιγότερο κακό στον εαυτό τους. Κι όμως! Δεν είναι έτσι. Όπως έδειξε άλλη μια έρευνα Αμερικανών επιστημόνων το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξ ίσου βλαβερό με το συμβατικό.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να προκαλούν μοναδικές ανοσοποιητικές αντιδράσεις αλλά και τις ίδιες με αυτές των συμβατικών τσιγάρων που τελικά συντελούν στην εκδήλωση πνευμονικών παθήσεων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Στη μελέτη με τίτλο E-Cigarette Use Causes a Unique Innate Immune Response in the Lung, Involving Increased Neutrophilic Activation and Altered Mucin Secretion, ο Μεχμετ Κεσιμερ, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσαπελ Χιλ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά έγινε χρήση δειγμάτων από ανθρώπινους αεραγωγούς για να δουν την επίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους πνεύμονες.

«Επικρατεί σύγχυση σχετικά με αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι “ασφαλέστερα” από τα συμβατικά επειδή οι παρενέργειες των πρώτων μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να μελετώνται. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εξίσου κακά με τα συμβατικά», σημειώνει ο Δρ Κεσιμερ που αναζητά πιθανούς βιοδείκτες των βλαβών στους πνεύμονες.

Η επιστημονική ομάδα συνέκρινε δείγματα πτυέλων από 15 χρήστες ηλεκτρονικού καπνίσματος, 14 εν ενεργεία καπνιστές συμβατικού τσιγάρου και 15 μη καπνιστές.

Οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν σημαντικές αυξήσεις στις πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ουδετερόφιλη κοκκιοκυτταρική και ουδετερόφιλη εξωκυττάρια παγίδα (NET) στους αεραγωγούς τους. Αν και τα ουδετερόφιλα είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των παθογόων μικροοργανισμών, αν αφεθούν ανεξέλεγκτα μπορεί να συντελέσουν στην εκδήλωση φλεγμονωδών πνευμονοπαθειών, όπως η κυστική ίνωση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Επίσης, είχαν αυξημένες NETs εκτός του πνεύμονα. Οι NETs σχετίζονται με τον κυτταρικό θάνατο στο επιθήλιο και το ενδοθήλιο, τους ιστους που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη ώστε να καθοριστεί αν αυτές οι αυξήσεις σχετίζονται με συστημικές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ο λύκος, η ψωρίαση και η αγγειΐτιδα.

Ακόμα η μελέτη έδειξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρήγαγαν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με τα συμβατικά, δηλαδή οι χρήστες και των μεν και των δε, είχαν σημαντικές αυξήσεις στους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες και ενεργοποίηση των ενδογενών αμυντικών μηχανισμών που σχετίζονται με την πνευμονοπάθεια. Μεταξύ αυτών των βιοδεικτών είναι η θειορεδοξίνη, το πλέγμα μεταλλοπρωτεϊνάσης-9, οι πρωτεΐνες αποτοξίνωσης της αλδεΰδης και οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Αυξήσεις υπήρχαν και στις βλεννώδεις εκκρίσεις, ειδικά στην βλεννίνη 5AC, η υπερπαραγωγή των οποίων έχει σχετιστεί με παθολογικές καταστάσεις στους πνεύμονες, περιλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας, της βρογχιεκστασίας, του άσθματος και του συριγμού.

«Συγκρίνοντας το κακό που κάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με το κακό που κάνουν τα συμβατικά, είναι σα να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μια επιβλαβή “υπογραφή” στον πνεύμονα που είναι ταυτόχρονα όμοια και ξεχωριστή, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση τη διαδομένη αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια υγειονότερη εναλλακτική των συμβατικών», καταλήγει ο Δρ Κεσιμερ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Τι κάνει το τσιγάρο στους πνεύμονες (βίντεο)
Ένας στους δέκα εφήβους είναι εθισμένος στο τσιγάρο