Κάπνισμα: Επηρεάζει την ατμοσφαιρική ρύπανση

06-01-2017

Όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαβερό είναι το παθητικό κάπνισμα για την υγεία. Το ίδιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Θα μπορούσε όμως να φανταστεί κανείς πως το κάπνισμα επιδεινώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση; Κι όμως. Κάτι τέτοιο ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές ανέλυσαν πρόσφατα μια έρευνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Σύμφωνα με αυτή, με την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε πάσης φύσεως κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και καζίνο της Νέας Ορλεάνης μετρήθηκε και βρέθηκε ότι η ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα κέντρα αυτά είναι της τάξεως του 96%.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως όλα αυτά τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εισπνέονται από τους θαμώνες των κέντρων αυτών, ελαττώνονται μέχρις εξαφανίσεως όταν η ατμόσφαιρα είναι ελεύθερη από τον καπνό.

Από την ίδια έρευνα φάνηκε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται πως 38.000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα, αλλά δίχως να είναι οι ίδιοι καπνιστές στο σπίτι ή στη δουλειά τους.

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, πέραν των παθήσεων των πνευμόνων και ιδιαιτέρως του καρκίνου που προκαλεί, αυξάνει και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η καταστροφική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκδηλώνεται δια των σωματιδίων (molecules) που δημιουργούνται από όλες τις ρυπογόνες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Όμως, το κατά πόσο βλάπτει τον άνθρωπο το κάπνισμα, και ιδίως το παθητικό, με τον επηρεασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ένα θέμα που διερευνάται.

Οι ειδικοί λένε πως τώρα πρέπει να γίνουν ανάλογες έρευνες και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανάλογες μελέτες για το παθητικό κάπνισμα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι επιτακτική ανάγκη το όλο θέμα να επανεξετασθεί επιστημονικά, για να αποδειχθεί το πόσο αυτό βλάπτει, εάν βλάπτει.

Συμπερασματικά αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία επιβαρύνουν επιπροσθέτως τους καπνιστές και ενισχύουν περαιτέρω τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα είναι η πλέον θανατηφόρος συνήθεια του ανθρώπου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Τα λίγα τσιγάρα για περισσότερα χρόνια είναι πιο βλαβερά
Κάπνισμα: Ακόμα κι ένα τσιγάρο την ημέρα είναι επικίνδυνο