Κάπνισμα: Η μείωση της νικοτίνης κάνει το τσιγάρο λιγότερο εθιστικό

29-08-2017

Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια την οποία ελάχιστοι μπορούν να κόψουν όταν την ξεκινήσουν. Πολλοί δοκιμάζουν τα πάντα προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα  και δεν τα καταφέρνουν. Τσίχλες και αυτοκόλλητα νικοτίνης, παίρνουν κομπολόι… κάνουν μέχρι και βελονισμό. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η μείωση της κατανάλωσης της νικοτίνης στα τσιγάρα, καθιστά το κάπνισμα λιγότερο εθιστικό. Κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καπνίσματος.

Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε το πώς η μείωση των επιπέδων νικοτίνης επηρέασε τις συνήθειες των καπνιστών, εστιάζοντας στους ευάλωτους καπνιστές, στις γυναίκες που πλήττονται από τη φτώχεια και σε εκείνους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η μείωση των επιπέδων νικοτίνης μειώνει τα επίπεδα εθισμού και «σε σχετικά υγιείς και κοινωνικά σταθερούς καπνιστές … η μείωση της περιεκτικότητας, σε νικοτίνη, των τσιγάρων μειώνει την ελκυστικότητά τους».

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής, Stephen Higgins αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η μελέτη αυτή παρέχει μια πολύ ενθαρρυντική ένδειξη ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη των τσιγάρων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ευάλωτους πληθυσμούς», ενώ συμπληρώνει:

«Πρόκειται για ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ειδήσεις με τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της δημόσιας υγείας».

Με βάση τα συμπεράσματα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλει αλλαγές στα τσιγάρα προκειμένου να «προστατεύσει τα παιδιά και να μειώσει σημαντικά τη νόσο και τον θάνατο που σχετίζεται με το κάπνισμα».

Ο καθηγητής ψυχολογίας του UCL, Robert West, παρ’ όλα αυτά, προσθέτει:
«Αν μπορούσαμε να μεταβούμε, κατευθείαν, από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο όπου κανένα προσβάσιμο προϊόν καπνίσματος δεν περιείχε εθιστικά επίπεδα νικοτίνης, τότε αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει» και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς, αυτό δεν θα συμβεί και εν τω μεταξύ η “ιεροποίηση” της νικοτίνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συμπληρωματική προσέγγιση της ενθάρρυνσης των καπνιστών να στραφούν σε λιγότερο επιβλαβείς μορφές χρήσης νικοτίνης όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Τι κάνει το τσιγάρο στους πνεύμονες (βίντεο)
Σεξ: Κόψτε το κάπνισμα για καλύτερη στύση