Κάπνισμα: Σκοτώνει περισσότερο από το AIDS

21-09-2017

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που έχει μπει τόσο πολύ στην ζωή όλων μας που δεν το σκεφτόμαστε καν πλέον. Κακώς όμως. Γιατί το κάπνισμα κρύβεται πίσω από πολλές ασθένειες που μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίες για τον άνθρωπο. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι καπνιστές με HIV έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από τις συνέπειες της κακής τους συνήθειας και όχι από το AIDS.

Ο ιός HIV εμφανίστηκε πριν αρκετές δεκαετίες ως αποτέλεσμα της αλόγιστης και απρόσεκτης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Πρόκειται για μία ασθένεια που μεταδίδεται ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και εκθέτει τον ανθρώπινο οργανισμό σε αρρώστιες που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει. Χαρακτηρίστηκε -και δικαίως- μία από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες και κίνδυνος για το μέλλον του ανθρώπινου είδους. Μετά από αρκετές δεκαετίες, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, παρ’ ότι έχουν βρεθεί θεραπείες που καθυστερούν τη δράση του. Και όμως, πρόσφατη έρευνα ανέδειξε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Το κάπνισμα. Όπως έδειξαν μελέτες, ένας καπνιστής που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, είναι πιο πιθανό να πεθάνει από τις συνέπειες του καπνίσματος, παρά από Έιτζ!

Οι καπνιστές που υποφέρουν από HIV, έχουν, μάλιστα, 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από καρκίνο λόγω του καπνίσματος, σε σχέση με την άκρως θανατηφόρα ασθένεια που έχουν.

Η έρευνα έγινε σε ένα ικανό δείγμα ασθενών, σε διάρκεια 10 χρόνων. Όπως αποδείχθηκε, οι καπνιστές με HIV κατέληγαν από καρκίνο ή καρδιοπάθειες, τις οποίες δεν προκαλεί το AIDS.
«Οι ασθενείς με HIV ζουν πολύ περισσότερο αν δεν καπνίζουν», δήλωσε η Κρίσνα Ρέντι, μία από τις ερευνήτριες του Massachusetts General Hospital. Η έρευνα έδειξε ότι το 25% των ασθενών που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή, πέθαναν από καρκίνο.

Συνολικά, το 40% των ασθενών με AIDS που καπνίζουν, καταλήγουν από τις συνέπειες του τσιγάρου, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 15% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, που «φεύγει» για τον ίδιο λόγο.

«Είναι ώρα να δράσουμε τώρα. Οι ασθενείς με HIV πρέπει να απέχουν από το κάπνισμα, ώστε η θεραπεία τους να αποδίδει», προσθέτει η δρ. Ρέντι, τονίζοντας τη σημασία των συνεπειών του καπνίσματος στον οργανισμό του ανθρώπου, είτε έχει προσβληθεί από έναν τόσο σοβαρό ιό, όπως το AIDS, είτε όχι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Μεγαλύτερη αιτία θανάτου και από το κάπνισμα
Μύθοι και αλήθειες για το AIDS