Κάπνισμα: Το κόψιμο του τσιγάρου φέρνει περιττά κιλά;

κάπνισμα
27-10-2022

Στοιχεία έχουν δείξει πως το βάρος ενός καπνιστή όταν κόβει το κάπνισμα μπορεί να αυξηθεί, κατά μέσο όρο, 5 με 6 κιλά σε βάθος χρόνου.

Από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν και αρκετές μελέτες που μας γεμίζουν με αισιοδοξία, καθώς δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους δεν αυξάνουν τα κιλά τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα φαίνεται πως ακόμη και αν ανέβει ο δείκτης της ζυγαριάς, αρκετοί επιστρέφουν στο κανονικό σωματικό τους βάρος μέσα σε δώδεκα μήνες περίπου από τη στιγμή που κόβουν το τσιγάρο.

Σας άνοιξε η όρεξη;

Τα ερευνητικά δεδομένα μέχρι σήμερα υποδεικνύουν ότι το 70% της αύξησης βάρους που παρατηρείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Πολύ συχνά μάλιστα το τσιμπολόγημα υποκαθιστά τη χρήση του τσιγάρου, ενώ η βελτιωμένη γεύση και οσμή κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά και νόστιμα, οδηγώντας τους πρώην καπνιστές στην υπερκατανάλωσή τους.

Σωτήρια η άσκηση

Σύμφωνα με μελέτες, οι πρώην καπνιστές που κάνουν συχνά άσκηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά το βάρος τους σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν το «μοτίβο» της καθιστικής ζωής. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει ελαφρώς το μεταβολισμό, ο οποίος μετά τη διακοπή του καπνίσματος επανέρχεται σταδιακά στα φυσιολογικά του επίπεδα που είναι πιο χαμηλά.

Φροντίστε λοιπόν να συμπεριλάβετε στο ασκησιολόγιό σας ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη) που θα οδηγήσουν στη σταδιακή αύξηση της μυϊκής μάζας, συνεπώς και του μεταβολισμού σας.

Κάπνισμα ή περιττά κιλά;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο σημαντική από τα λίγα περιττά κιλά που μπορεί να πάρουμε σταματώντας το τσιγάρο. Άλλωστε, ο κίνδυνος στην υγεία ενός καπνιστή από την πιθανή αύξηση του βάρους είναι μικρότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο που διατρέχει εάν συνεχίσει να καπνίζει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Πότε πρέπει να κόψει το κάπνισμα η μέλλουσα μαμά