Καπνιστές ακόμη και …σε διαδρόμους νοσοκομείων!

26-12-2016

Νέους τρόπους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου αναζητά το υπουργείο Υγείας, καθώς χαμηλή παραμένει η συμμόρφωση των Ελλήνων. Για το θέμα ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελέγχο του Καπνίσματος (ENSP) καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη. 

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να οργανωθεί το επόμενο διάστημα σχετική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή και του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Αντικαρκινικής Εταιρείας. 

Μέχρι σήμερα, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους -όπως αυτή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010- βρίσκει εφαρμογή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μονάδες Υγείας (όχι απόλυτα) και σε κάποια καλά -και συνήθως ακριβά- εστιατόρια. 

Αντίθετα, σε ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ τα τασάκια παραμένουν στα τραπέζια και οι έλεγχοι για την εφαρμογή του καπνίσματος έχουν «εξατμιστεί». Αλλά και η γραμμή επικοινωνίας για το κάπνισμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι πολίτες ενημερώνονταν για τον νόμο και έκαναν και καταγγελίες, έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και καιρό. 

Από την πλευρά του, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταγγελιών κυρίως σε χώρους αρμοδιότητάς του όπως τα νοσοκομεία. Πρόσφατα επιθεωρητές χρειάστηκε να επισκεφθούν δύο φορές το νοσοκομείο Μεταξά, αφού κάποιοι επέμεναν να καπνίζουν στους χώρους ενός αντικαρκινικού (!) νοσοκομείου.