Καρδιά: Έξι προειδοποιητικά σημάδια πως υπάρχει πρόβλημα

άντρας που πιάνει το στήθος του επειδή τον έχει πιάσει η καρδιά του
14-11-2021

Παρά το γεγονός ότι οι παθήσεις στην καρδιά είναι τόσο συνηθισμένες, συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα σχετικά προειδοποιητικά συμπτώματα.

Ο έλεγχος σημαντικών δεικτών, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αποτελεί ίσως το μόνο αξιόπιστο μέτρο αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει και ορισμένα παράδοξα σημάδια που μπορεί να «προβλέψουν» το μελλοντικό κίνδυνο για την καρδιά.

Τα 6 σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά

  • Κακοσμία στόματος: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine, οι περιοδοντικές παθήσεις, σύμπτωμα των οποίων είναι η κακοσμία του στόματος, προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής.
  • Χασμουρητό την ώρα της γυμναστικής: Το χασμουρητό θεωρείται ότι προωθεί την οξυγόνωση του αίματος και ελέγχει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου. Είναι λογικό λοιπόν να χασμουριέται κανείς όταν ιδρώνει κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Ή όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, το συνεχόμενο χασμουρητό μπορεί να υποδεικνύει ότι το «ενσωματωμένο κλιματιστικό» του οργανισμού δεν λειτουργεί σωστά.
  • Ζαλάδα από την αλλαγή θέσης: Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης είναι η ελαφριά ζαλάδα κατά τη μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση. Αν επιμένει για μερικά λεπτά (κυρίως στα άτομα άνω των 55 ετών) μπορεί να υποδεικνύει διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος. Τα άτομα που εκδηλώνουν αυτό το είδος ζαλάδας εκτιμάται ότι έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ρυτίδες στους λοβούς των αφτιών: Οι διαγώνιες πτυχώσεις στους λοβούς των αφτιών μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το σύμπτωμα συνδέεται κυρίως με απόφραξη στις αρτηρίες.
  • Μήκος δαχτύλων: Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος για τα άτομα ηλικίας 40-60 ετών που έχουν ίδιο μήκος δείκτη και παράμεσου, σε σύγκριση με άτομα στα οποία ο παράμεσος είναι μεγαλύτερος σε μήκος από το δείκτη.
  • Καθαρό δέρμα στην εφηβεία: Μπορεί η ακμή να αποτελεί «εφιάλτη» για την πλειοψηφία των εφήβων, ωστόσο η συνήθης δερματική πάθηση συσχετίζεται με 33% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Οι γυναίκες που τρώνε μόνες κινδυνεύουν με καρδιακά νοσήματα