Καρδιά: Οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο

02-04-2019

Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει πως το ύψος καθορίζει πολλα για την υγεία μας. Τώρα, νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο), πράγμα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό βιολογίας «Communication Biology».
Οι Ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της έρευνας Πάνος Δελούκας και τη Ειρήνη Μαρούλη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία των πνευμόνων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους κοντούς απ’ ό,τι άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη κ.ά.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι υπάρχει σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στο ύψος των ανθρώπων και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, με άλλα λόγια οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο (ενώ το αντίθετο ισχύει για τον καρκίνο, καθώς οι ψηλοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο).

«Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αξιολογούμε τη λειτουργία των πνευμόνων παράλληλα με το ύψος κάποιου, ώστε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου» δήλωσε η Ειρήνη Μαρούλη.

Ο Πάνος Δελούκας τόνισε ότι οι πιο κοντοί καλά θα κάνουν να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, προκειμένου να μειώσουν έτσι τον κίνδυνο για την καρδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύψος: Πως γίνεται να ψηλώσουμε μετά την ενηλικίωση