Καρδιά: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεπάρκεια για τις γυναίκες

γράφημα που δείχνει καρδιά που μπορεί να την επηρεάσει ο κορωνοϊός
09-03-2021

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα προβλήματα στην καρδιά είναι «αντρική υπόθεση». Κι όμως! Τα στατιστικά δείχνουν πως η καρδιακή ανεπάρκεια είναι εξίσου συχνή στις γυναίκες. Μάλιστα, αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου και για τα δύο φύλα.

Επιστημονικές μελέτες συνδέεουν την καρδιακή ανεπάρκεια με το αναπαραγωγικό ιστορικό των γυναικών.

Έχει αποδειχθεί για παράδειγμα, ότι η ηλικία τεκνοποίησης συνδέεται με τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρδιοπάθειας, όπως η αρρυθμία.
Αφού συνυπολόγισαν παραμέτρους όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, ο δείκτης μάζας σώματος, η υστερεκτομή κ.ά., οι ερευνητές εντόπισαν τις συσχετίσεις ανάμεσα σε δύο αναπαραγωγικούς παράγοντες και στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεπάρκεια στην καρδιά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση. Για κάθε επιπλέον χρόνο που παρατεινόταν η έλευση της εμμηνόπαυσης υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μειωνόταν κατά 1%.

Βρέθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που δεν κάνουν παιδί κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής, ο κίνδυνος διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας ήταν αυξημένος κατά 2,75 φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για να την κρατάτε υγιή