Καρδιά: Τα συμπτώματα που έχει το 50% των ασθενών πριν απο την ανακοπή

άντρας πιάνει το στήθος του γιατί έχει πρόβλημα στην καρδιά και ταχυκαρδία
29-11-2021

Η καρδιά είναι πολύ ευαίσθητη. Κάποιες φορές, μπορεί να αποκτήσει πρόβλημα από την μια στιγμή στην άλλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά από το πρώτο τους αισθητό σύμπτωμα. Ποια είναι όμως αυτά τα συμπτώματα;

Μόλις αρχίσει η καρδιακή ανακοπή, κάθε δευτερόλεπτο που περνά χωρίς ιατρική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς μειώνεται 10% για κάθε λεπτό που περνάει, λέει η δρ. Sumeet Chugh, διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης Καρδιακής Ανακοπής στο Smidt Heart Institute του νοσοκομείου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Πιστεύεται ότι η καρδιακή ανακοπή είναι μια ασθένεια που κατά κανόνα χτυπά χωρίς προειδοποίηση. Αυτό είναι που την καθιστά τόσο θανατηφόρα. Αλλά όπως αποδεικνύεται, η καρδιακή ανακοπή μπορεί τελικά να μην εκδηλώνεται πάντα τόσο απροσδόκητα. Η δρ. Chugh και μια ομάδα ερευνητών εντόπισαν μερικά πρώιμα σημάδια, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν επερχόμενη καρδιακή ανακοπή, ημέρες ή και εβδομάδες πριν από το καθαυτό καρδιακό συμβάν.

Οι μισοί πάσχοντες από καρδιακή ανακοπή εμφάνισαν συμπτώματα ημέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα

Τα ευρήματα από μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, δείχνουν ότι η ξαφνική καρδιακή ανακοπή συχνά “στέλνει σημάδια” πολύ πριν συμβεί. Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ασθενών ηλικίας 35 έως 65 ετών. Συγκέντρωσαν πληροφορίες για 839 πάσχοντες από ξαφνική καρδιακή ανακοπή για τις τέσσερις εβδομάδες που προηγήθηκαν του καθαυτού συμβάντος. Σκοπός τους ήταν να καθορίσουν ποια συμπτώματα, εάν υπάρχουν, εμφανίστηκαν. Μίλησαν επίσης με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους των ασθενών και συμβουλεύτηκαν τα ιατρικά αρχεία του καθενός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 51% των ασθενών είχαν προειδοποιητικά συμπτώματα σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες. Μεταξύ αυτών, το 93% είδαν τα συμπτώματα αυτά να επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας προτού υποστούν καρδιακή ανακοπή.

Τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια καρδιακής ανακοπής είναι ο διαλείπων πόνος στο στήθος και η δυσκολία στην αναπνοή

Η δρ. Chugh και οι ερευνητές της μελέτης ταξινόμησαν τα συμπτώματα ως:

  • πόνος στο στήθος
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αίσθημα παλμών (ταχυπαλμία ή φτερούγισμα της καρδιάς)
  • ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης ή απώλεια συνείδησης και
  • άλλα συμπτώματα (π.χ. κοιλιακό άλγους, ναυτία, έμετος, πόνος στην πλάτη)

Τα πιο συχνά αναφερόμενα πρώιμα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής ήταν:

  • διαλείπων πόνος στο στήθος (46,3%)
  • δύσπνοια (18,1 %)
  • Κάποιοι ασθενείς παρατήρησαν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (10%) και αίσθημα παλμών (5,6%)

Ανακοπή στην καρδιά: ο 81% των ασθενών αγνοεί τα πρώιμα συμπτώματα

Η δρ. Chugh είπε ότι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια ξαφνικής καρδιακής ανακοπής συχνά παραμελούνται. «Όταν συμβαίνουν αυτά τα συμπτώματα, στους μισούς περίπου ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, η συντριπτική πλειοψηφία δεν ενεργεί με βάση τα συμπτώματα και αυτό είναι πολύ περίεργο», είπε.

Στην μελέτη, μόνο το 19% των ασθενών τηλεφώνησε στο 166 για να αναφέρει συμπτώματα πριν από το καρδιακό τους συμβάν. Αυτό σημαίνει ότι το 81% δεν το έκανε. Αυτοί που κάλεσαν το 166 ήταν πιο πιθανό να είναι ασθενείς με ιστορικό παθήσεων στην καρδιά ή θωρακικού πόνου και ήταν επίσης πιο πιθανό να επιβιώσουν:

το 32% των ασθενών που κάλεσαν το 166 επέζησε, σε σύγκριση με το μόλις 6% αυτών που δεν ενημέρωσαν κανέναν
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ καρδιακής ανακοπής και καρδιακής προσβολής
Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή συχνά συγχέεται με την καρδιακή προσβολή. Αλλά αν και μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει ξαφνική καρδιακή ανακοπή, οι δύο καταστάσεις δεν είναι το ίδιο πράγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ασπιρίνη: Πότε συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας