Καρκίνος: Η άσκηση στην εφηβεία σώζει από καρκίνο και πρόωρο θάνατο

26-12-2016
Επανειλημμένα, έρευνες έχουν αποδείξει το καλό που κάνει η άσκηση και η γυμναστική στην υγεία μας. Στην καρδιά, τους πνεύμονες, το κυκλοφορικό…. Τώρα Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν πως η άσκηση στην εφηβεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί σε συνεργασία με Κινέζους συναδέλφους τους ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 75.000 γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών. Από αυτές, στη διάρκεια 13 ετών, πέθαναν οι 5.282, εκ των οποίων οι 2.375 από καρκίνο και οι 1.620 από καρδιαγγγειακά επεισόδια. Οι ειδικοί συσχέτισαν την περίπτωση κάθε γυναίκας με το κατά πόσο ασκείτο σε ηλικία 13-19 ετών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα καρκίνου Cancer Epidemiology, Biomarkers & Ρrevention, έδειξαν πως όσες ασκούνταν περίπου μιάμιση ώρα την εβδομάδα στην εφηβεία, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 15% από οποιαδήποτε αιτία.  Όσες συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα στην εφηβεία, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 10% από κάθε αιτία.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σάρα Νασούτα το όφελος από την εφηβική άσκηση στην κατοπινή ενήλικη ζωή είναι υπαρκτό, άσχετα με το κατά πόσο μια γυναίκα συνεχίζει να ασκείται και ως μεγάλη. Συνεπώς, όπως είπε Αμερικανίδα επιδημιολόγος, η άσκηση στα σχολικά χρόνια λειτουργεί προληπτικά για τις ασθένειες της ενήλικης ζωής.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: