Καρκίνος: Η μεγαλύτερη έρευνα για τον ρόλο της ασπιρίνης στην πρόληψη του

26-12-2016
Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην ασπιρίνη και την πρόληψη του καρκίνου. Η επιστημονική κοινότητα όμως μέχρι τώρα δεν έχει συμφωνήσει. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες ξεκίνησαν μια τεράστια διεθνή έρευνα για να εξακριβώσουν μια και καλή ποιος είναι ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου.
 
Ερευνητές από το Βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο ξεκίνησαν την δοκιμή με τίτλο «Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3». Η έρευνα θα διαρκέσει 12 χρόνια και σε αυτή θα πάρουν μέρος 11.000 άντρες και γυναίκες που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου.
 
Όπως είπε ένας από τους επιστήμονες που θα πάρουν μέρος στην έρευνα, στην δοκιμή θα συμμετάσχουν στην έρευνα 9.000 ασθενείς από τη Βρετανία και άλλοι 2.000 στην Ινδία.
 
Οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στην δεύτερη 100 μιλιγκράμ ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια, όλοι τους θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Φιόνα Ρέντινγκτον η κλινική δοκιμή μπορεί «να αλλάξει τα δεδομένα» και προσέθεσε πως «οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση» για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας.
 
Παλαιότερες δοκιμές έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη, ένα από τα φτηνότερα και πιο διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
 
«Αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο» για να καταπολεμηθεί η ασθένεια, υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, που είναι υπεύθυνη μιας ερευνητικής μονάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: