Καρκίνος του μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

καρκίνος του μαστού
02-02-2022

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεκινά όταν η διαδικασία της ανάπτυξης των κυττάρων δεν επιτελείται φυσιολογικά με αποτέλεσμα νέα κύτταρα να σχηματίζονται ανεξέλεγκτα, ενώ ταυτόχρονα κύτταρα που έχουν υποστεί φθορά με το χρόνο δεν πεθαίνουν. Όταν συμβεί αυτό, τα κύτταρα μπορεί να συσσωρευτούν σχηματίζοντας έναν κακοήθη (καρκινικό) όγκο.

Τα γονίδια, οι ορμόνες αλλά και οι συνήθειες που έχει υιοθετήσει η γυναίκα καθορίζουν τις πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: 5 κατηγορίες γυναικών εχουν αυξημένο κίνδυνο

  • Οι γυναίκες που δεν θηλάζουν: Ο μητρικός θηλασμός είναι προσωπική επιλογή για τη νέα μητέρα, τα οφέλη του όμως τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της είναι γνωστά και αποδεδειγμένα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Lancet υπέδειξε ότι ο θηλασμός μειώνει έστω και λίγο τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν μικρότερος για τις γυναίκες που είχαν θηλάσει περισσότερους μήνες.
  • Οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ Open υπέδειξε πως όσο αυξάνεται το βάρος της γυναίκας μεγαλώνοντας (λίπος στην κοιλιά κυρίως) τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.
  • Οι γυναίκες που πίνουν συστηματικά αλκοόλ: Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου έδειξε ότι οι γυναίκες που πίνουν 5-10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (3-6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα) αντιμετωπίζουν κατά 15% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Για κάθε 10 επιπλέον γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνου φάνηκε να αυξάνεται κατά 10%.
  • Οι γυναίκες που δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ: Η εργασία μετά τη δύση του ηλίου συνεπάγεται απορρύθμιση του βιολογικού ρυθμού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες που αναλαμβάνουν τη βραδινή βάρδια στη δουλειά τους αντιμετωπίζουν έως και κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που επιφέρει η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.
  • Οι γυναίκες που τρώνε πολύ αργά το βράδυ: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention έδειξε ότι τα μεταμεσονύκτια σνακ συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, το σταθερό πρόγραμμα φαγητού και το βραδινό που καταναλώνεται νωρίς συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η συσχέτιση οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του μαστού: Νέο, γρήγορο τέστ υπόσχεται αποτελέσματα μέσα σε μια ωρα