Καταρράκτης: Η αφαίρεση του μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

02-11-2017

Ο καταρράκτης είναι μια νόσος του ματιού που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του ηλικιωμένου πληθυσμού. Είναι εύκολο πλέον να αφαιρεθεί και η επέμβαση θεωρείται ρουτίνα. Μάλιστα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), με επικεφαλής την Δρ Αν Κόλμαν, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 74.000 γυναίκες, κατά μέσο όρο 71 ετών, από τις οποίες οι 41.735 είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη από τα μάτια τους.

Όπως φάνηκε από την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology, η αφαίρεση του καταρράκτη σχετιζόταν κατά μέσο όρο με μια μείωση κατά 60% του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 37% έως 69% για μια σειρά από αιτίες θανάτου (πνευμονοπάθειες, λοιμώξεις, ατυχήματα, νευρολογικές παθήσεις, αγγειακές νόσοι, καρκίνοι).

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο σε ποιον βαθμό κάτι ανάλογο αφορά και τους ηλικιωμένους άνδρες που υποβάλλοται σε αφαίρεση καταρράκτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόωρη συνταξιοδότηση σημαίνει και πρόωρος θάνατος;