Κατάσχεση φαρμάκων που διακινούνται μέσω internet άνω των 51 εκατομ. δολαρίων από την INTERPOL

Χάπια
02-10-2017
Κατασχέθηκαν πιθανά επικίνδυνα φάρμακα αξίας άνω των 51 εκατομμυρίων δολαρίων από την ΙΝTERPOL, σε μία επιχείρηση κατά της παράνομης πώλησης φαρμάκων μέσω internet κατά τη διάρκεια της διεθνούς εβδομάδας δράσης από 12 έως 19 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει το farmakopoioi.blogspot.com πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείριση κατά των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων και τη μεγαλύτερη δράση του είδους αυτού. Η επιχείρηση” Pangea X της INTERPOL” “απέφερε” πέρα από την κατάσχεση των φαρμάκων και  πάνω από 400 συλλήψεις παγκοσμίως.
 
Η Ευρωπόλ υποστήριξε την επιχείρηση Pangea της INTERPOL με δύο αναλυτές που πραγματοποιούν ελέγχους σε εμπορικές οντότητες σε σύγκριση με τις βάσεις δεδομένων της Ευρωπόλ. Επιπλέον, έναν εμπειρογνώμονα και έναν αναλυτή με κινητό γραφείο και μια συσκευή για ιατροδικαστική υποστήριξη έστειλε η Europol στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων.
 Συνολικά, με τη συμμετοχή 197 αστυνομικών, τελωνειακών και υγειονομικών αρχών από 123 χώρες, η επιχείρηση Pangea X οδήγησε σε έναν αριθμό ρεκόρ 25 εκατομμυρίων παράνομων και παραποιημένων φαρμάκων που κατασχέθηκαν παγκοσμίως. Η δράση είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη 1058 ερευνών, να «κατέβουν» 3584 σάιτ και την αναστολή περισσότερων από 3000 ηλεκτρονικών διαφημίσεων για παράνομες φαρμακευτικές ουσίες. 
Μεταξύ των πλαστών και των παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς εβδομάδας δράσης (12-19 Σεπτεμβρίου) ήταν συμπληρώματα διατροφής, χάπια αναλγητικά, φάρμακα επιληψίας, χάπια στυτικής δυσλειτουργίαςαντιψυχωτικά φάρμακα και προϊόντα διατροφής.
 Εκτός από τα φάρμακα, η επιχείρηση Pangea X επικεντρώθηκε επίσης στην πώληση παράνομων ιατρικών συσκευών, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, προφυλακτικά, σύριγγες, ιατρικές ταινίες δοκιμών και χειρουργικό εξοπλισμό. Κατασχέθηκαν παράνομες συσκευές αξίας 500.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Ξεκινώντας από μόλις οκτώ χώρες το 2008, η επιχείρηση Pangea αυξήθηκε εκθετικά τα τελευταία 10 χρόνια, με αστυνομικούς, τελωνειακούς και υγειονομικές αρχές από 123 χώρες να συμμετέχουν πλέον το 2017.
Η κύρια τάση που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των επιχειρήσεων Pangea είναι η συνεχής ανάπτυξη μη εγκεκριμένων και μη ρυθμιζόμενων διαδικτυακών φαρμακείων, τα οποία αξιοποιούν την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση παγκοσμίως για τη διαφήμιση και την πώληση παράνομων ή παραποιημένων φαρμάκων.