Κατάθλιψη: Μπορεί να την προκαλέσει το άσπρο ψωμί;

26-12-2016
Η κοινή αντίληψη είναι πως την κατάθλιψη μπορεί να την προκαλέσει ένα πολύ τραυματικό περιστατικό στη ζωή ενός ανθρώπου όπως ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός. Άλλοι γνωρίζουν πως η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που προκαλείται από χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο του ανθρώπου και μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την καθημερινότητα αυτού που πάσχει από τη νόσο. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δίνει και μια άλλη διάσταση στη κατάθλιψη και δείχνει πως μπορεί να προκληθεί από το λευκό ψωμί.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Κολεγίου Παθολόγων & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη μελέτησαν για τρία χρόνια περισσότερες από 70.000 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών.
Καμία από τις εθελόντριες δεν είχε ιστορικό χρήσης ουσιών, κατάθλιψης ή άλλου προβλήματος ψυχικής υγείας την τριετία πριν την έναρξη της έρευνας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), έδειξαν πως η διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αναλόγως με το είδος των υδατανθράκων που τρώει κανείς, αυξάνονται διαφορετικό βαθμό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο πιο επεξεργασμένος είναι ένας υδατάνθρακας, τόσο πιο πολύ και πιο απότομα αυξάνεται το σάκχαρο.
Με την αύξηση του σακχάρου, ενεργοποιείται απότομα και η παραγωγή ινσουλίνης για να το επαναφέρει σε φυσιολογική επίπεδα. Αυτό ενεργοποιηθεί ένας άλλος ορμονικός μηχανισμός που θα επαναφέρει την ισορροπία στο όλο σύστημα.
 
«Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προκαλεί ή να επιδεινώνει τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, την κόπωση και άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Γκάνγκγουϊς.
Το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση του άγχους, η οξυθυμία και η συχνή κόπωση.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: