Κατάθλιψη: Ποιες εκφράσεις χρησιμοποιούν όσοι πάσχουν

20-03-2018

Η κατάθλιψη μας αφορά όλους. Δεν γνωρίζει ηλικία, γένος, κοινωνικό ή οικονομικό status. Μπορεί να χτυπήσει την πόρτα οποιουδήποτε από μας σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια εγκαίρως τόσο στον εαυτό μας όσο και στους αγαπημένους μας γύρω μας. Ένας τρόπος είναι να προσέχουμε τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν.

Αρκεί κάποιος να σκεφθεί τον αντίκτυπο που προκαλεί η ποίηση της Σίβια Πλαθ ή οι στίχοι του Κερτ Κομπέιν, δύο καλλιτεχνών που έζησαν χρόνια με την κατάθλιψη και τελικά έβαλαν τέλος στη ζωή τους, για να κατανοήσει το βαθμό που αυτή η πάθηση είχε διαμορφώσει με μοναδικό τρόπο τη γλώσσα τους.

Επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και πολλά χρόνια να προσδιορίσουν την ακριβή σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη γλώσσα, και η τεχνολογία μας βοηθά σήμερα να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science, αποκαλύπτει πώς ορισμένες κατηγορίες λέξεων μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να διαγνώσουν με ακρίβεια πότε κάποιος υποφέρει πραγματικά από κατάθλιψη.

Για πρώτη φορά, μέθοδοι ανάλυσης κειμένου με τη βοήθεια υπολογιστή επιστρατεύθηκαν για να εντοπίσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα στον λόγο ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη αλλά σε κείμενα καλλιτεχνών που έζησαν με την ασθένεια, όπως η Πλαθ και ο Κομπέιν.

Ως αποτέλεσμα, η έρευνα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ρήντινγκ κατέληξε σε ορισμένα πολύ σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με το περιεχόμενο και το στυλ της ομιλίας των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Όπως είναι ίσως αναμενόμενο, τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης χρησιμοποιούν στον προφορικό και γραπτό τους λόγο υπερβολικά πολλές λέξεις που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως αρνητικά επίθετα και επιρρήματα, όπως «μόνος», «θλιμμένος», «δυστυχισμένος» και «θλιβερά».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χρήση αντωνυμιών. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη χρησιμοποιούν πιο συχνά αντωνυμίες στο πρώτο πρόσωπο (εγώ, εμένα) και σε πολύ μικρότερο βαθμό αντωνυμίες στο τρίτο πρόσωπο (εκείνοι, αυτούς).

Ο λόγος είναι ότι εστιάζουν συνεχώς στον εαυτό τους καθώς αισθάνονται αποκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης οι συζητήσεις και τα γραπτά τους περιλαμβάνουν συχνά το «αναμάσημα» των προσωπικών τους προβλημάτων και αφορούν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα κοινωνικής απομόνωσης.

Το στυλ της γλώσσας μας συνδέεται περισσότερο με τον τρόπο που εκφραζόμαστε, αντί για το περιεχόμενο του λόγου μας. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέλυσαν δεδομένα από 64 διαφορετικά online φόρουμ ψυχικής υγείας, στα οποία είχαν προσθέσει αναρτήσεις πάνω από 6.400 άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στον λόγο των συγκεκριμένων ατόμων ήταν πολύ συχνή η χρήση απόλυτων εκφράσεων, όπως το «πάντα», το «τίποτα» και το «απόλυτα».

Ειδικότερα, μετά από σύγκριση των αναρτήσεων στα προαναφερόμενα φόρουμ με εκείνα άλλων, άσχετων θεμάτων (όπως φόρουμ μητρότητας) διαπιστώθηκε ότι οι λέξεις που εκφράζουν απόλυτα νοήματα απαντούν κατά 50% πιο συχνά σε άτομα με κατάθλιψη ή διαταραχές άγχους και κατά 80% πιο συχνά σε άτομα που σκέφτονται την αυτοκτονία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Γιατί προτιμά τις γυναίκες
Κατάθλιψη: Αυτή είναι η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο