Κατάθλιψη: Πως το διάβασμα καταπολεμά τα συμπτώματα

26-02-2018

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα κρούσματα της κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Λίγοι ασθενείς  με κατάθλιψη φτάνουν στο γραφείο κάποιου ειδικού. Οι περισσότεροι προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν μόνοι, με την στήριξη ίσως συγγενών και φίλων. Τώρα, νέα έρευνα καταδεικνύει έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης της κατάθλιψης… Το διάβασμα.

Παρ’ όλο που δεν πρόκειται για θεραπεία, εκτιμούν ότι η ανάγνωση μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τα αντικαταθλιπτικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ 64,7 εκατομμυρίων συνταγών αντικαταθλιπτικών για ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.

Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, το διάβασμα θα μπορούσε να είναι μια καλή συνταγή σημειώνουν επιστήμονες. Δύο πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνταγογράφηση βιβλίων σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη – μία θεραπεία γνωστή ως βιβλιοθεραπεία – είχε βελτίωση στη διάθεση και την ψυχολογική τους ευεξία.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία δημοσίευσαν μια ανάλυση δέκα μελετών βιβλιοθεραπείας.

Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Psychology Review, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες σε τουλάχιστον έξι μελέτες είδαν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στην κατάθλιψή τους, τρία χρόνια μετά τη συμμετοχή τους σε θεραπεία ανάγνωσης.

«Η βιβλιοθεραπεία φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μακροπρόθεσμα και θα μπορούσε να είναι μια προσιτή θεραπεία που μειώνει την ανάγκη για φάρμακα», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Με το άγχος και την κατάθλιψη να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα. Θα μπορούσε να είναι ένα μέσο παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, τα προβλήματα των οποίων βρίσκονται ακόμα σε μέτρια ένταση, σημειώνουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το διάβασμα χαρίζει μακροζωία
Κατάθλιψη: Γιατί πάσχουν 1 στους 5 φοιτητές