Κατάθλιψη: Πως φαίνεται από την ομιλία μας

08-11-2018

Δεν είναι μόνο οι πράξεις μας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε που μπορεί να φανερώσει εάν έχουμε κατάθλιψη. Αυτό τουλάχιστον δείχουν οι τελευταίες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το ύφος μας και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε δείχνουν αν είμαστε θυμωμένοι, λυπημένοι, απογοητευμένοι ή χαρούμενοι. Όλα αυτά, λένε τώρα οι ειδικοί, φαίνονται από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, από το ηχόχρωμα της φωνής μας, από τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες έρευνες:

– Τα άτομα με κατάθλιψη και άγχος μιλούν διαφορετικά από τους ανθρώπους που δεν έχουν ψυχικά προβλήματα. Οι μελέτες έγιναν σε γραπτά, δοκίμια ή ημερολόγια γνωστών προσωπικοτήτων που υπέφεραν από κατάθλιψη αλλά και σε κείμενα από 63 forum στο ιντερνέτ με πάνω από 6.400 μέλη και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ορισμένες λέξεις ή φράσεις που προβλέπουν με ακρίβεια ότι κάποιος έχει κατάθλιψη.
– Το ύφος τώρα σαφέστατα δείχνει την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αφού ως γνωστόν τα άτομα με κατάθλιψη δύσκολα χαμογελούν, είναι σχεδόν συνέχεια λυπημένα ή αφηρημένα και εκλαμβάνουν αρνητικά τα σχόλια των άλλων.
– Άλλο χαρακτηριστικό είναι η απολυταρχική γλώσσα. Οι πάσχοντες από κατάθλιψη σύμφωνα με τη μελέτη εκφράζονται χρησιμοποιώντας λέξεις που υποδηλώνουν το ολοκληρωτικό και το τελειωτικό. Η απόλυτη σκέψη σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολύ συχνή στα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας, με τάσεις αυτοκτονίας, με διατροφικές διαταραχές και με κατάθλιψη
– Ο τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος τις αντωνυμίες είναι μία αξιόπιστη μέθοδος για να εξακριβωθεί αν έχει κάποιος κατάθλιψη αφού οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται να χρησιμοποιούν πάρα πολύ αντωνυμίες α΄ προσώπου όπως “εγώ”, “ο εαυτός μου”, “σε εμένα” και πολύ λιγότερο αντωνυμίες όπως “εσύ”, “αυτοί”, “αυτή”. Αυτό δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο επικεντρωμένα στον εαυτό τους και αποκομμένα από τους άλλους. Βλέπουν τον εαυτό τους ως το κέντρο του κόσμου που συγκεντρώνουν όλα τα δεινά πάνω τους.
– Οι λέξεις επίσης που δηλώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως στεναχωρημένος , λυπημένος , απογοητευμένος, σύμφωνα με τη μελέτη, χρησιμοποιούνται πάρα πολύ από τους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη και μάλιστα προς έκπληξη των ερευνητών πολύ περισσότερο από εκείνους που έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Οι αρνητικές λέξεις όπως “δεν μπορώ”, “δεν αντέχω”, “δεν υπάρχει μέλλον”, “δεν θα τα καταφέρω”, “δεν με αγαπάει κάνεις” ή “έχω αποτύχει” αλλά και πολλές άλλες χρησιμοποιούνται πολύ από τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την μελέτη λοιπόν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε,το περιεχόμενο τους και το ύφος μας μαρτυρά πολλά για την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να προσποιηθούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Οι εφιάλτες μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι
Κατάθλίψη: Το ζεστό μπάνιο καταπολεμά τα συμπτώματα