Κατάθλιψη: Οι εφιάλτες μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι

20-09-2018

Όλοι μας κατά περιόδους μπορεί να κάνουμε ανήσυχο ύπνο και να βλέπουμε εφιάλτες. Μπορεί αυτό να μην σημαίνει και τίποτα. Μπορεί όμως οι εφιάλτες να είναι κι ένα πρώιμο σημάδι κατάθλιψης. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Φιλανδών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Turku στην Φινλανδία εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας και οι συνεργάτες του, Nils Sandman, επιστήμονας στο  υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες.

Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες. Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες.

Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάθλιψη και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.

“Πιθανώς οι εφιάλτες λειτουργούν και ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης και μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεκμετάλλευτοι ως προς τη διαγνωστική τους αξία στην κατάθλιψη”. Υποστηρίζει ο δρ Sandman.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Πως η κεταμίνη βοηθά στην θεραπεία
Οι ενήλικες με κατάθλιψη και στρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό