Κατάθλιψη: Πως τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο στους άντρες

31-07-2017

Τα πολλά γλυκά, όπως φαίνεται, δεν κάνουν κακό μόνο στα δόντια και τη σιλουέτα μας. Η ζάχαρη επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε από μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων που κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) στη Βρετανία συνέκριναν την κατανάλωση ζάχαρης από περισσότερους από 8.000 Βρετανούς, οι οποίοι συμπλήρωναν τακτικά αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.
Οι άντρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη υποβάλλονταν επίσης σε εξετάσεις, οι οποίες αξιολογούσαν μεταξύ άλλων την ψυχική κατάστασή τους και κυρίως το αν έπασχαν από αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports, έδειξαν πως οι άντρες που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη από τρόφιμα και ροφήματα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτές τις ψυχικές διαταραχές, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν την λιγότερη.

Στην πραγματικότητα, όσοι έτρωγαν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη σε κάθε πενταετία, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα από 39,5 γραμμάρια την ημέρα.
Ωστόσο ανάλογη διαφορά δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Αν και 67 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα ακούγονται πολλά, αντιστοιχούν περίπου στην ποσότητα που καταναλώνει ο μέσος άνδρας στη Δύση, λένε οι ερευνητές.

«Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συσχετίζεται με πολλές αρνητικές εκβάσεις στην υγεία και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα μία, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδίως στους άνδρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνικα Κνούπελ, διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του UCL.

«Ασφαλώς υπάρχει σωρεία παραγόντων που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας ψυχικής διαταραχής, αλλά η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

Η δρ Κνούπελ παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο η μελέτη δεν βρήκε ανάλογη συσχέτιση της ζάχαρης με την ψυχική υγεία των γυναικών, αλλά εκτίμησε ότι αυτό αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γλυκά προκαλούν θετικά συναισθήματα βραχυπρόθεσμα και συχνά όσοι νιώθουν κακοδιάθετοι τρώνε, λ.χ., λίγη σοκολάτα για να πετύχουν ψυχική ανάταξη.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τακτική αυτή ασκεί την αντίθετη δράση μακροπρόθεσμα (ακριβώς όπως το χειμώνα νιώθει ζεστασιά για λίγο όποιος πιει αλκοόλ, αλλά λίγη ώρα αργότερα εντείνεται το αίσθημα του ψύχους).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άντρες
Κατάθλιψη: Τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέχουμε