Καθιστική ζωή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

γυναίκα που ακολουθεί μια καθιστική ζωή
15-02-2021

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης δεν κάνει κακό μόνο στην σιλουέτα μας. Αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα. Αντίθετα, οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι… ιδίως όσοι ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν αμέσως μετά από ένα έμφραγμα. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα μιας νέας Ευρωπαϊκής επιστημονική μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών.

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 28.140 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα, εκ των οποίων σχεδόν τα 5.000 (ποσοστό 18%) είχαν πεθάνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες μετά το έμφραγμα. Από αυτά τα θανατηφόρα εμφράγματα, σχεδόν δύο στα τρία (62,3%) είχαν οδηγήσει σε άμεσο θάνατο.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι είχαν μέτρια και υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και άσκησης στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν 33% και 45% μικρότερο κίνδυνο, αντίστοιχα, να πεθάνουν αμέσως μετά το έμφραγμα. Η πιθανότητα θανάτου μέσα στις επόμενες 28 ημέρες ήταν μικρότερη κατά 36% και 28%, αντίστοιχα.

Οι οδηγίες των ειδικών συνιστούν οι υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.
Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής Βιοστατιστικής-Επιδημιολογίας της Διατροφής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η Ματίνα Κούβαρη από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς, επίσης, η Χριστίνα Χρυσοχόου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καθιστική ζωή: Πώς αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη στους εφήβους