Κενά στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων με τις ΜΚΟ

02-06-2017

«Κενό» έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου στην παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στους πρόσφυγες στα νησιά δημιουργεί καθυστέρηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις. Οι συμβάσεις των ΜΚΟ που εκτελούσαν το έργο για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας έληξαν στο τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται η έγκριση της τροποποίησης του προγράμματος από την Κομισιόν όσον αφορά τη δραστηριοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και στα νησιά.

Όπως προκύπτει όμως από σχετική ενημέρωση της Κομισιόν, το υπουργείο Υγείας καθυστέρησε να στείλει το σχετικό αίτημα, παρόλο που γνώριζε ότι οι συμβάσεις των ΜΚΟ λήγουν στις 31 Μαΐου. Μάλιστα το αίτημα τροποποίησης της σχετικής συμφωνίας έκτακτης χρηματοδότησης εστάλη από το υπουργείο Υγείας στην Επιτροπή (DG HOME) στις 24 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι έως πρόσφατα η Κομισιόν χρηματοδοτούσε μέσω έκτακτης χρηματοδότησης (EMAS) την υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots) στα νησιά. Η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης είχε με τη σειρά της συνάψει συμβάσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες παρείχαν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας παροχής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι οι συμβάσεις της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τις ΜΚΟ επρόκειτο να λήξουν στο τέλος Μαΐου 2017. Γνωστοποίησαν επίσης ότι το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να αναλάβει την παροχή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα hotspots στα νησιά και να αποστείλει κρατικούς γιατρούς. Και υπέβαλε αίτημα τροποποίησης της υφιστάμενης συμφωνίας έκτακτης χρηματοδότησης (ύψους 30 εκατ. ευρώ), την οποία είχε ήδη λάβει από την Κομισιόν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ελλάδα.