Κι όμως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια “ακονίζουν” τα αντανακλαστικά

26-12-2016

Μπορεί να ακούγεται παράξενο καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει μόνο αρνητικά για τη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Κι όμως, Νέα έρευνα, του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», έδειξε πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης βελτιώνουν τα αντανακλαστικά αλλά και γενικότερα τις ικανότητες μάθησης.
«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όσοι επιδίδονται σε αυτού του είδους τα παιχνίδια υπερέχουν σε αρκετές εργασίες. Τώρα με τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι υπερέχουν, επειδή μαθαίνουν ευκολότερα και ότι είναι καλύτεροι μαθητές, επειδή παίζουν παιχνίδια δράσης με γρήγορο ρυθμό», εξηγεί η Daphne Bavelier, επικεφαλής της έρευνας.
Σύμφωνα με την Bavelier, σε ο,τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθεί δηλαδή να προβλέψει το τι θα γίνει. Για να το κάνει αυτό, φτιάχνει συνεχώς μοντέλα. Τα βίντεοπαιχνίδια δράσης φαίνεται, λοιπόν, να βοηθούν στην δημιουργία καλύτερων μοντέλων.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως η βελτίωση των επιδόσεων όσων παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει μεγάλη διάρκεια. Αρκετούς μήνες μετά τις αρχικές μετρήσεις, οι συμμετέχοντες της έρευνας πέρασαν ξανά από σχετικές δοκιμασίες και βρέθηκε ότι εκείνοι, που έπαιζαν τα παιχνίδια αυτά, εξακολουθούσαν να αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.