Κικίλιας: Νέα έκκληση για συμμετοχή στον εμβολιασμό – Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Κικίλιας
26-07-2021

Νέα έκκληση για τη συμμετοχή στον εμβολιασμό και κυρίως στους 55 και άνω, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο. Ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, ωστόσο όπως τόνισε αυτό δεν αρκεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τον 15Αύγουστο επανενώνεται η ελληνική οικογένεια και έρχονται σε επαφή νεότεροι με ηλικιωμένους. Πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι για να είμαστε ασφαλείς, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφορικά με τα ραντεβού εμβολιασμού στις ηλικίες 15-17 ετών ο κ. Κικίλιας είπε πως περίπου 30.000 ραντεβού – σε σύνολο 300.000- έχουν ήδη προγραμματιστεί. Προσθέτοντας ότι «πηγαίνοντας προς την έναρξη της σχολικής περιόδου θα αυξηθεί κι άλλο αυτός ο αριθμός».

Για τον εμβολιασμό στις μικρότερες ηλικίες ανέφερε: «Έχει εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και θα ανακοινωθεί άμεσα, μέσα στον Αύγουστο, ο τρόπος που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Οι γονείς αποφασίζουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο υπουργός σημείωσε πως το ΕΣΥ όπως άντεξε, θα αντέξει. Για μία ακόμη φορά απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου οι δυνάμεις του ΕΣΥ να αφοσιώνονται και σε άλλες ασθένειες. «Πρέπει όλοι ως άνθρωποι να σκεφτούμε πως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς ή αντιμετωπίζουν άλλες σοβαρές ασθένειες», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η μετάλλαξη Δέλτα, έχει κυριαρχήσει σε ένα ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα. Και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς. «Είναι μια επιθετική μετάλλαξη κι έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι κάτω του 10%».