Κινητά: Κάνουν παιδιά και εφήβους να κοιμούνται λιγότερο

χέρια που κρατάνε τα κινητά τους
01-10-2021

Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι, ζουν και αναπνέουν με τα κινητά και τα tablet στα χέρια. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως αυτές οι συσκευές τους κάνουν να κοιμούνται λιγότερο. Συν του ότι τους προκαλούν αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τη δρα Λίσμπεθ Λουντ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας «BMC Public Health».
Ανέλυσαν στοιχεία από 49 έρευνες της περιόδου 2009-2019 που αφορούσαν εκατομμύρια παιδιά από σχεδόν όλον τον κόσμο.

Τα κινητά στην εφηβεία

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες διαπίστωσαν σαφής σχέση ανάμεσα στη χρήση των κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών και στη διάρκεια του ύπνου, με την αρνητική επίπτωση να είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες έξι έως 15 ετών, από ό,τι στα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στα τελευταία ο λιγότερος ύπνος σχετιζόταν κυρίως με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Και δευτερευόντως τη χρήση τάμπλετ.
Στα παιδιά πέντε έως 15 ετών η συσχέτιση με τον ύπνο είναι ευρύτερη. Η χρήση βιντεοκονσόλας, υπολογιστή σταθερού ή φορητού και κινητού τηλεφώνου («έξυπνου» ή μη), καθώς και ο χρόνος πλοήγησης στο διαδίκτυο και παρακολούθησης τηλεόρασης συχνά «κόβουν» χρόνο από τον ύπνο τους.

Η μελέτη, επίσης, βρήκε σχέση ανάμεσα στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις ηλικίες έξι έως 12 ετών με άλλους παράγοντες, όπως ο καθυστερημένος χρόνος που τα παιδιά πέφτουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν ή στην ποιότητα του ύπνου τους (κατά πόσο ξυπνούν μέσα στη νύχτα). Στις ηλικίες 13 έως 15 ετών διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά από μία οθόνη και στη δυσκολία να αποκοιμηθεί ένας έφηβος. Η μεγάλη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου.

Οι διαδραστικές συσκευές διεγείρουν τα παιδιά λόγω της μπλε ακτινοβολίας των οθονών τους

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαδραστικές συσκευές διεγείρουν τα παιδιά και τους εφήβους. Εν μέρει εξαιτίας της μπλε ακτινοβολίας των οθονών τους. Αυτή, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Η κ. Λουντ δήλωσε πως «είναι σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να κοιμούνται επαρκώς, ώστε να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους. Είναι κατανοητό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές συνιστούν σημαντικό μέρος της ζωής τους, όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γονείς πρέπει να ρυθμίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μέσα, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Πως συνδέεται με την φασαρία από αυτοκίνητα και τρένα