Κλάψτε, κάνει καλό!

26-12-2016
Το κλάμα είναι η αντίδραση του ανθρώπου σε ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Υπάρχει το κλάμα από χαρά, από φόβο, από λύπη, από δέος… Εκατομμύρια άνθρωποι κλαίνε καθημερινά σε όλο τον κόσμο για πολλούς και διάφορους λόγους. Τώρα, ερευνητές λένε πως το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας. Και μας δίνουν κι έξι λόγους.
 
1. Φυσικό αναλγητικό
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο St Paul-Ramsey στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πως οι τοξίνες και οι οι ορμόνες που απελευθερώνονται με το κλάμα λειτουργούν ως καταπραϋντικό για τον πόνο.
 
2. Αντιβακτηριακό
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food Microbiology τα δάκρυα περιέχουν λυσοξύμη που σκοτώνει το 90% όλων των βακτηρίων στο μάτι μέσα σε δέκα λεπτά.
 
3. Βελτιώνει την όραση
Ειδικοί του Αμερικανικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου λένε πως υγραίνοντας το μάτι τα δάκρυα μπορούν να βελτιώσουν την όραση.
 
4. Φτιάχνει τη διάθεση
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλώριντα βρήκαν πως το κλάμα βελτίωσε τη διάθεση του 90% των εθελοντών της έρευνας τους. Μόνο το 8% αυτών που δεν έκλαψε αισθάνθηκε καλύτερα.
 
5. Αγχολυτικό
Πάντα αισθανόμαστε μια ανακούφιση και πως μας έχει φύγει ένα βάρος όταν έχουμε κλάψει.
 
6. Βελτιώνει την επικοινωνία
Ακόμα κι αν δεν μπορέσουμε να πούμε με λόγια αυτό που μας ενοχλεί όταν κλάψουμε οι άλλοι σίγουρα θα καταλάβουν πως έχουμε κάτι και θα μπορέσουν να ασχοληθούν με αυτό που μας προβληματίζει.