Κλιμακτήριος: Η γυμναστική μειώνει τις εξάψεις

20-02-2017

Η γυμναστική μας βοηθά όχι μόνο να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση και ωραίο σώμα αλλά να είμαστε πιο υγιείς. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Το έχουν αποδείξει εξ άλλου πολλές μελέτες. Αυτό που μας δείχνει τώρα μια νέα έρευνα Ισπανών ερευνητών είναι πως η γυμναστική στην εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειριστούν καλύτερα τις εξάψεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, ζήτησαν από ομάδα 234 γυναικών σε εμμηνόπαυση να ακολουθήσουν επί 20 εβδομάδες ένα πρόγραμμα ασκήσεως.
Οι ερευνητές χώρισαν τις 166 εθελόντριες που δεν γυμνάζονταν συστηματικά σε δύο ομάδες. Από τις γυναίκες της μιας ομάδας ζήτησαν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως συνήθιζαν. Από τις γυναίκες της δεύτερης ομάδες ζήτησαν να αρχίσουν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που τους υπέδειξαν.

Οι υπόλοιπες εθελόντριες, οι οποίες συνήθιζαν να γυμνάζονται συστηματικά πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη, αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου με την οποία συγκρίθηκαν οι εκβάσεις των 166 πρώτων εθελοντριών.

Το πρόγραμμα γυμναστικής περιελάμβανε τρεις ωριαίες προπονήσεις την εβδομάδα. Κάθε προπόνηση γινόταν υπό την επίβλεψη ενός γυμναστή και συμπεριλάμβανε αεροβικές ασκήσεις όπως περπάτημα με γρήγορο βήμα, σε συνδυασμό με ασκήσεις για δύναμη.

Οι γυναίκες υποβάλλονταν επίσης σε συμβουλευτική, η οποία στόχο είχε να τις βοηθήσει να μάθουν να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάστασή τους.

Έπειτα από 20 εβδομάδες άσκησης, οι γυναίκες που άρχισαν να γυμνάζονται παρουσίασαν πολλαπλές βελτιώσεις, οι μεγαλύτερες από τις οποίες αφορούσαν την φυσική κατάσταση, την αρτηριακή πίεση και την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής.

Όπως εξ άλλου ανέφεραν οι ίδιες, ένιωθαν καλύτερα ψυχικά και σωματικά, ενώ παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις και οι νυκτερινές εφιδρώσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Menopause. Έδειξαν πως η μέτρια γυμναστική βοήθησε τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μειώσουν τις εξάψεις και τη νυκτερινή εφίδρωση που είναι δύο από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Ψυχολογίας Ντεμπόρα Γκοντόϋ-Ισκιέρδο. Εκείνοι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης πως τα οφέλη αυτά διατηρήθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο. Το μόνο που δεν άντεξε στο χρόνο ήταν το αδυνάτισμα: ενώ αρχικά οι γυναίκες έχασαν κάποια κιλά, έως τους 12 μήνες σχεδόν όλες είχαν επιστρέψει στο αρχικό βάρος τους.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η γυμναστική το Σαββατοκύριακο προστατεύει την καρδιά
Η έλλειψη της γυμναστικής κάνει κακό και στον εγκέφαλο