Kλινικοεργαστηριακοί γιατροί: “Η κρίση του κορονοϊού και το clawback μας έχουν γονατίσει”

Εργαστήρια
07-05-2020

Αδυναμία να σηκώσουν το βάρος ακόμη και των αναλώσιμων για τα τεστ του κορωνοϊού, δηλώνουν οι κλινικογεργαστηριακοί γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίας Υγείας, όσο υπάρχει το clawback. Έτσι, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση να υπάρξει σύντομα αδυναμία πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων στους ασθενείς, ακόμη και τον Covid-19.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου, οι ιδιοκτήτες εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων έχουν πληγεί καθοριστικά από την υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο μηνών. Μετά από ευρεία σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ),  το Συντονιστικό Όργανο των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών για το clawback κατέληξε ότι, η επαγγελματική δραστηριότητα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΙΣ, σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών, η οποία κυμαίνεται στο 50-70% για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι φορείς εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, τα Διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και οι Προέδροι των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Οι γιατροί είναι ανάστατοι, κωθώς, όπως υποστηρίζουν όλο το τελευταίο διάστημα, τα ιατρεία και διαγνωστικά έμειναν ανοικτά για έκτακτα, επείγοντα και χρόνια βαριά περιστατικά, με κόστος για τη λειτουργία των μονάδων (μισθοδοσίας, προμήθειας ατομικών μέτρων προστασίας κ.α.) δημιουργώντας το κρίσιμο και αναγκαίο ανάχωμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από το ΕΣΥ.

“Αντίθετα εν μέσω καραντίνας κοστολογήθηκαν νέες εξετάσεις για τις οποίες η Πολιτεία δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, αντιγράφοντας πρακτικές άλλων. Ήδη ο κλάδος πρέπει να καταβάλει πάνω από το 40% του εισοδήματός του σε εισπρακτικά μέτρα όπως είναι το rebate και το clawback για το έτος 2019, ενώ για το 2020 είναι ακόμη θολή η εικόνα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που θα προκύψουν εξαιτίας της κρίσης”, κατέληξαν οι εργαστηριακοί γιατροί μετά το τέλος της σύσκεψης.

ΠΙΣ: Κινδυνεύουν με λουκέτο τα εργαστήρια

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί σε συσπείρωση τους ιατρούς όλης της χώρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του κλάδου, ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο όπου η διάγνωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της πανδημίας για τον έλεγχο της νόσου και για τον προσδιορισμό της ανοσίας του πληθυσμού.

“Η ελάχιστη ρευστότητα του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου θα πρέπει να αφιερωθεί στην αγορά αναλωσίμων αντιδραστηρίων και συντήρηση μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του πληθυσμού λόγω του κορωνοϊού. Ζητούμε την ίδια αντιμετώπιση με την ιδιωτική δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις συμψηφισμού του παλαιού clawback, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί για τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος”.

Η πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με τους γιατρούς, “αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΠΦΥ με τρόπο σύγχρονο και πέρα από ιδεοληψίες του παρελθόντος, ενώ θα πρέπει να γίνει μία νέα συμφωνία πολιτείας και ιατρικού κόσμου για τη θωράκιση της υγείας των Ελλήνων, πριν αυτή δοκιμαστεί σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας. Άλλωστε την ώρα που κουρεύονται βεβαιωμένα χρέη, είναι παράλογο να ζητούνται χαράτσια τύπου clawback (αρπαγή) από τον ιατρικό κόσμο”.