Κόλπα εταιρειών επιβαρύνουν τους καταναλωτές μέχρι και 90%

26-12-2016

Φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στην ελληνική αγορά επανεμφανίζονται στην αγορά με διαφορετικές  συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30 – 163%! Αυτό κατήγγειλε τη Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος ο οποίος υποστήριξε ότι εταιρείες μεθοδεύουν επιβαρύνσεις για την τσέπη των πολιτών μέχρι και 90% και στην συνέχεια … μικρές μειώσεις, στα πλαίσια της ανάπτυξης ενός εικονικού ανταγωνισμού με την δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). 

Ο κ. Λουράντος με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου που αφορά τα επονομαζόμενα ΓΕΔΙΦΑ, ανέφερε ότι «η Πολιτεία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση τους . Πριν όμως θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές». Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΦΣ προϊόντα όπως ορός για τα μάτια (δάκρυα) από 5,4 ευρώ η τιμή τους εκτοξεύθηκε σε 8,83 καταγράφοντας αύξηση 163%, παυσίπονο από 4,90 ευρώ σήμερα έχει τιμή 9,60 ευρώ (αύξηση 95%) και γνωστό αναλγητικό από 1,54 ευρώ σήμερα πωλείται 2,00 ευρώ (αύξηση 30%). 

Οι φαρμακοποιοί για μια ακόμη φορά τόνισαν πως τα φάρμακα αυτά, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες.

Για παράδειγμα, η εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό (χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ), αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος. Η παρακεταμόλη ενοχοποιείται από τον Π.Ο.Υ. ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση. Παρόλα αυτά, χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ. 

Καταλήγοντας ο κ. Λουράντος τόνισε πως «οι νομοθετικές « πρωτοβουλίες» της Κυβέρνησης εγκυμονούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. Η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έρχονται μέσα από την καταστροφή υγιών κλάδων όπως είναι ο φαρμακευτικός». Και ενημέρωσε ότι ο ΠΦΣ σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα θα προσφύγει κατά των αποφάσεων που έχουν ληφθεί όλα τα χρόνια αυτά και που αποδεδειγμένα έχουν απορρυθμίσει τον φαρμακευτικό κλάδο. 

Σημειώνεται ότι κατατέθηκε τη Τρίτη εκ μέρους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αίτηση ακύρωσης /αναστολής κατά της πρόσφατης ΚΥΑ που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99% καθώς και την χορήγηση αδειών στους ιδιώτες , κατά παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου και δη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά παράβαση της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας.