Κολύμπι: Τι κινδύνους κρύβει για την υγεία μας

01-03-2018

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το κολύμπι στην θάλασσα είναι η καλύτερη άσκηση και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας με πολλούς και διάφορους τρόπους. Κι όμως. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως το κολύμπι στη θάλασσα ενέχει κινδύνους για την υγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα μολύνσεων ιδίως των αυτιών και του πεπτικού συστήματος, αλλά και άλλων παθήσεων.

Την μελέτη έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας, στην Βρετανία. Οι ειδικοί αξιολόγησαν στοιχεία από 19 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που περιελάμβαναν στοιχεία για 120.000 άτομα και συσχέτιζαν το κολύμπι στην θάλασσα με τη νοσηρότητα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία.

Τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.
Όπως φάνηκε, συγκριτικά με όσους δεν κολυμπούσαν στη θάλασσα, οι κολυμβητές ανοικτής θαλάσσης είχαν 77% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πόνου στο αφτί, και 29% γαστρεντερικής πάθησης. Επίσης, είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας και 44% για διάρροια.

«Στις χώρες με υψηλά εισοδήματα υπάρχει η αντίληψη ότι είναι μικρός ο κίνδυνος για την υγεία, όταν κανείς περνάει πολλή ώρα στη θάλασσα. Όμως, η μελέτη μας δείχνει ότι στην πραγματικότητα η παραμονή για ώρες στη θάλασσα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, κυρίως των αυτιών και του πεπτικού συστήματος, π.χ. στομαχόπονους και διάρροια» εξηγεί η Δρ Ανν Λέοναρντ.

«Πιστεύουμε ότι η μελέτη δείχνει ότι η ρύπανση εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει και τους κολυμβητές, σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου», συμπληρώνει.

Ο Γουιλ Γκέιζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας προσθέτει ότι «δεν θέλουμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να πηγαίνουν στη θάλασσα, που έχει πολλά οφέλη για την υγεία όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η ψυχική ευεξία και η επαφή με τη φύση. Όμως, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν επίσης επίγνωση για τους κινδύνους, έτσι ώστε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις».

Και καταλήγει λέγοντας ότι, «οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μόνοι τους χωρίς ιατρική θεραπεία, αλλά μερικές φορές το πρόβλημα λόγω της θάλασσας μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρό, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Ελπίζουμε λοιπόν αυτή η έρευνα να συμβάλλει στην προσπάθεια για την εκκαθάριση των παράκτιων νερών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως το κολύμπι κάνει καλό στην υγεία μας
Σεξ στη θάλασσα: Πόσο ασφαλές είναι;