Κοντοζαμάνης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: “Ήρθε η ώρα υλοποίησης δράσεων για την καταπολέμηση του καρκίνου”

Κοντοζαμάνης
11-05-2021

Τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου, παρουσίασε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Στέλλα Κυριακίδου, με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη να τοποθετείται στην ομιλία του στην καταπολέμηση του καρκίνου με βάση τα ελληνικά δεδομένα, τη λειτουργία αστικών ογκολογικών κέντρων, αλλά και την οικοδόμηση νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της συζήτησης: «EU Beating Cancer vs Greek Reality» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στα προσκόμματα της πανδημίας, που δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να υλοποιήσει όλα όσα ήθελε αναφορικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου «αλλά τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν να υλοποιούνται δράσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε το 5ετές πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνει δέσμη δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία μας.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που εφαρμόσαμε καθολικά τον αντικαπνιστικό νόμο σε ανοικτούς χώρους και με το πρόγραμμα Σπ. Δοξιάδης δίνουμε την ευκαιρία στο 85% των γυναικών 50-69 ετών να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις για συχνούς καρκίνους. Ενώ παράλληλα προβλέπονται ενέργειες για την πρόληψη δύσκολων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Κοντοζαμάνης: Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τα μητρώα ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα

Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η διαχείριση των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα μητρώα ασθενών με νεοπλασίες, καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Μία μεγάλη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί είναι το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου. Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτοαξιολόγησης της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ’ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας. Επίσης, όπως είπε, ο σχεδιασμός της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των νοσοκομειακών μονάδων αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Μεταξύ των άλλων, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, ολοκληρώνουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα εξυπηρετήσει όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών, και ειδικότερα για αυτούς που διαβιούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, νησιά, ορεινές και δύσβατες περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολία προσέγγισης σε μεγάλες νοσοκομειακές δομές, υπό προϋποθέσεις και σε πιστοποιημένα Κέντρα Υγείας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων, θα είναι δυνατόν να χορηγηθεί αντινεοπλασματική αγωγή.