Κοντοζαμάνης: Τι απαντά για τη διακοπή των τεστ κορονοϊού από το ΕΚΕΑ

02-09-2020

Στις 8 Σεπτεμβρίου θα αποκατασταθεί η προμήθεια του ΕΚΕΑ με αντιδραστήρια, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διεξαγωγή των τεστ κορονοϊού, αναφέρει σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εβδομαδιαία δυνατότητα διεξαγωγής τεστ κορονοϊού εξαντλήθηκε, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων που έγιναν από τους εκδρομείς που επέστρεψαν στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πρόβλημα με την προμήθεια αντιδραστηρίων θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Διαβάστε όλη τη δήλωσή του:

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».