Κορωνοϊός: 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν οι ανεμβολίαστοι

γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
11-09-2021

Ο πιο σίγουρος τρόπος να αποτελέσει παρελθόν ο κορωνοϊός είναι ο εμβολιασμός. Τώρα, τρεις μελέτες που δημοσιεύει το CDC δείχνουν πως οι ανεμβολίαστοι κατά την διάρκεια της περασμένης άνοιξης αλλά και του καλοκαιριού είχαν πάνω από δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε περίπτωση που κολλούσαν. Ήταν μάλιστα έντεκα φορές πιο πιθανό να πεθάνουν.\

Ο κορωνοϊός και ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν το πιο αποτελεσματικό στην αποτροπή εισαγωγής σε νοσοκομείο σε σχέση με τα αντίστοιχα σκευάσματα της Pfizer-BioNTech και της Johnson & Johnson.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναφορικά με τα τρία αυτά σκευάσματα. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 32.000 ασθενείς από εννέα πολιτείες που βρίσκονταν σε νοσοκομεία, μονάδες έκτακτης ανάγκης και κλινικές επείγουσας φροντίδας. Η έρευνα διήρκεσε από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου.

Όσον αφορά στην επάρκεια του εμβολίου για σοβαρή νόσηση και αποτροπή από εισαγωγή σε νοσοκομείο:

  • το εμβόλιο της Moderna είχε 95% αποτελεσματικότητα
  • το εμβόλιο της Pfizer 80% αποτελεσματικότητα
  • της Johnson & Johnson 60% αποτελεσματικότητα

Τα αποτελέσματα αυτά απηχούν το πόρισμα μίας άλλης, μικρότερης μελέτης, από την Mayo Clinic Health System, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία υποστήριζε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με αυτό της Pfizer απέναντι στην Μετάλλαξη Δέλτα.

Ο CDC, πάντως, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων κατά της σοβαρής νόσησης και θανάτου, έκανε έκκληση σε όλους όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν με το πρώτο διαθέσιμο σκεύασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: «Φάρμακο» η υγιεινή διατροφή κατά του COVID