Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα

19-01-2021

Προβληματισμός υπάρχει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό στην Ελλάδα, κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία δεν προέρχονται από ταξιδιώτες, αλλά από εγχώρια μετάδοση.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, το οποίο έχει ταυτοποιήσει μέχρι σήμερα 26 μεταλλαγμένα στελέχη από τη Μεγάλη Βρετανία, εντόπισε ανάμεσα τους και 2 περιστατικά που προέρχονται από ενδογενή μετάδοση. Η μία περίπτωση εντοπίστηκε στην Αττική και η δεύτερη στην Κρήτη.

Οι άνθρωποι νόσησαν, όπως φαίνεται, χωρίς να έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση, ώστε να διαπιστωθεί και να αποκαλυφθεί -αν είναι δυνατόν- όλη η αλυσίδα της μετάδοσης. Τα δύο αυτά άτομα έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι υπόλοιποι 24 ταξιδιώτες παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για αυτά τα δύο “ορφανά κρούσματα”, καθώς υπάρχει φόβος να έχει υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Οι επιστήμονες πάντως  έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA).