Κορωνοϊός: Η ώρα που χορηγείται το εμβόλιο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
10-12-2021

Κι όμως! Η ώρα της ημέρας που κάνει κάποιος το εμβόλιο για να μην τον μολύνει ο κορωνοϊός, μπορεί να επηρεάζει τον αριθμό των αντισωμάτων που θα δημιουργηθούν στο σώμα του!

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο πιο αποτελεσματικό το απόγευμαΕίναι πιθανό.

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο το απόγευμα φαίνεται να έχουν συνήθως καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με όσους κάνουν το εμβόλιο το πρωί. Αυτό το εύρημα, πάντως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Οξφόρδης είχαν επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κλέρμαν του Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Biological Rhythms».
Ανέλυσαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε σχεδόν 2.800 υγειονομικούς στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca.

Διαπιστώθηκε ότι η απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν γενικά μεγαλύτερη σε όλους όσοι είχαν εμβολιαστεί μετά το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση είχαν:

  • όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer
  • οι γυναίκες
  • οι νεότεροι σε ηλικία

«Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε παρέχει βάσιμες ενδείξεις ότι η ώρα της ημέρας επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση στον εμβολιασμό. Κι αυτά τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων”. Αυτά, δήλωσε η Κλέρμαν. Η ίδια πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτό που προέχει είναι να εμβολιαστεί κάποιος. Άσχετα από το ποια ώρα θα το κάνει.

Το αντιγριπικό… λειτουργεί το πρωί

Προηγούμενες μελέτες είχαν γίνε και για το αντιγριπικό εμβόλιο. Είχε προκύψει πως τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν κάνει πρωινό εμβολιασμό. Η Κλέρμαν εκτίμησε πως «το εμβόλιο Covid-19 και το αντιγριπικό έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. Έτσι, η ανοσιακή απόκριση μπορεί να ποικίλει σημαντικά. Ανάλογα με το αν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον παθογόνο μικροοργανισμό από προηγούμενες λοιμώξεις. Όπως συμβαίνει στη γρίπη, ή αν έρχεται αντιμέτωπο με έναν νέο ιό όπως ο κορονοϊός».

Όπως πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τα ευρήματά μας και να αναπτύξουμε μία καλύτερη κατανόηση της υποκείμενης φυσιολογίας της Covid-19 και της αντίδρασης του σώματος στον εμβολιασμό, πριν συστήσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έξτρα δόση, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να προγραμματίσουν το εμβόλιό τους σε απογευματινή ώρα. Η νέα μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε τη σημασία της ώρας της ημέρας, όσον αφορά την απόκριση στο εμβόλιο». Επίσης, τόνισε ότι «αν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν οι άνθρωποι εμβολιάζονται το απόγευμα, τότε μπορεί και οι παρενέργειες να είναι επίσης μεγαλύτερες εκείνη την ώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όμοια με αυτά της λοίμωξης