Κορωνοϊός: Κτηνίατρος κόλλησε πιθανόν από γάτα που νοσούσε

γάτα κορωνοϊός μάσκα
30-06-2022

Στην Ταϊλάνδη φαίνεται ότι κορωνοϊός μεταδόθηκε από γάτα σε μία κτηνίατρο. Αυτο επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι τα ζώα μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα και πιθανόν και τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Prince of Songkla, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωξιολογίας Emerging Infectious Diseases του CDC των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Nature και τον Independent, ανέφεραν ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένας πατέρας και ο γιος του, που είχαν διαγνωστεί θετικοί με κορονοϊό, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε πτέρυγα απομόνωσης ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, παίρνοντας μαζί τους και τη δεκάχρονη γάτα τους, η οποία εστάλη στην κτηνιατρική κλινική για εξέταση.
Εκεί φταρνίστηκε στο πρόσωπο μιας κτηνιάτρου, η οποία, αν και φορούσε μάσκα και γάντια, μετά από μερικές μέρες εμφάνισε συμπτώματα Covid-19 (πυρετό, βήχα κλπ), χωρίς καμία στενή επαφή της να έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

«Η πιθανότητα τέτοιας μετάδοσης είναι σχετικά ασυνήθιστη»

Η γενετική ανάλυση που ακολούθησε έδειξε ότι τόσο η γάτα όσο και οι τρεις άνθρωποι (πατέρας, γιός και κτηνίατρος) είχαν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή του ιού, η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή δεν ήταν εξαπλωμένη στον τοπικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «βρήκαμε στοιχεία πως οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη από ιό SARS-CoV-2 στους ανθρώπους. Όμως η πιθανότητα τέτοιας μετάδοσης είναι σχετικά ασυνήθιστη». Όπως είπαν, είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός εν μέσω πανδημίας για να επιβεβαιωθεί ότι είναι δυνατό μια γάτα να μολύνει έναν άνθρωπο με κορωνοϊό.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί διεθνώς μερικές δεκάδες περιπτώσεις γατών μολυσμένων με Covid-19, αλλά η μετάδοση σε άνθρωπο θεωρείτο απλώς πιθανή. Οι γάτες πάντως δεν έχουν μεγάλο ιικό φορτίο του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Μήπως έχεις περάσει Covid-19 και δεν το ξέρεις;