Κορωνοϊός: Οι καρκινοπαθείς χρειάζονται και τρίτη δόση

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
01-11-2021

Το μοναδικό όπλο που έχουμε μέχρι στιγμής για να νικηθεί ο κορωνοϊός είναι τα εμβόλια. Τώρα δυο νέες μελέτες Βρετανών επιστημόνων προβληματίζουν. Δείχνουν πως οι καρκινοπαθείς που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον οργανισμό τους έναντι των παραλλαγών Δέλτα, Άλφα και Βήτα. Το πρόβλημα αφορά κυρίως όσους έχουν καρκίνους του αίματος.

Οι ερευνητές είχαν μεταξύ τους  Έλληνες επιστήμονες της διασποράς. Και είχαν επικεφαλής την ογκολόγο δρα Σάμρα Τούραλιτς του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Nature Cancer».
Επισήμαναν ότι με βάση και τα νέα ευρήματα, είναι σαφές πως οι καρκινοπαθείς πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα ενισχυτική δόση εμβολίου. Έτσι ώστε να προστατευθούν καλύτερα από μια λοίμωξη Covid-19.

Η πρώτη μελέτη

Η πρώτη μελέτη είχε την ονομασία CAPTURE.  Αφορούσε 585 ασθενείς με καρκίνο και μέση ηλικία 60 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNtech ή AstraZeneca. Ιδίως οι ασθενείς με καρκίνους του αίματος βρέθηκαν να έχουν στη συνέχεια χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων. , ακόμη και μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι αυτοί οι ασθενείς παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Περισσότερα αντισώματα είχαν όσοι εμβολιασμένοι καρκινοπαθείς είχαν παράλληλα φυσική ανοσία, επειδή είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από τον ιό.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι ένα άλλο είδος ανοσολογικής απόκρισης, η κυτταρική από τα λεμφοκύτταρα Τ, ανιχνεύθηκε στο 79% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών, ποσοστό παρόμοιο ανεξάρτητα από το είδος του καρκίνου (συμπαγείς όγκοι ή αίματος) ή το είδος του εμβολίου. Είναι σημαντικό ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτή την κυτταρική απόκριση ακόμη και σε όσους ασθενείς με καρκίνο δεν είχαν παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Χρειάζεται πάντως περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί πλήρως πόσο και πώς τα Τ-κύτταρα συμβάλλουν στην ανοσιακή προστασία έναντι της Covid-19.

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Η δεύτερη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές έγινε σε 118 ανεμβολίαστους ασθενείς με καρκίνο. Είχαν με μέση ηλικία 59 ετών και είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με συμπαγείς όγκους ανέπτυξαν ανοσολογική απόκριση διαρκείας σε επίπεδο αντισωμάτων. Όμως, εκείνοι με καρκίνους του αίματος είχαν μειωμένη φυσική ανοσία. Γιατί; Δεν παρήγαγαν επαρκή εξουδετερωτικά αντισώματα.

Η κυτταρική απόκριση των κυττάρων Τ μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό ήταν συχνότερη στους ασθενείς με συμπαγείς όγκους (έως 76%) από ό,τι σε εκείνους με αιματολογικούς καρκίνους (52%). Όλα τα ανωτέρω ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος είναι αυτοί που κυρίως είναι ευάλωτοι για επαναλοίμωξη Covid-19 και για βαριά νόσηση.

Η τρίτη έρευνα

Μια τρίτη έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με πρόσφατη αντικαρκινική θεραπεία που αρρωσταίνουν από Covid-19, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Από την άλλη, οι ασθενείς με καρκίνο αλλά που δεν έχουν κάνει πρόσφατα αντικαρκινική θεραπεία, κινδυνεύουν το ίδιο ή και λιγότερο από βαριά Covid-19, σε σχέση με τους ασθενείς Covid-19 χωρίς καρκίνο.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 507.300 ενήλικες διαγνωσμένους με Covid-19. Από αυτούς, περισσότεροι από 14.000 με καρκίνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology».
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με καρκίνο που μολύνονται από κορωνοϊό, έχουν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από τη λοίμωξη Covid-19 από ό,τι από τον καρκίνο τους. Επιπλέον, οι ασθενείς με καρκίνο που έχουν κάνει αντικαρκινική θεραπεία κατά το τελευταίο τρίμηνο, έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας. Και σχεδόν 75% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από λοίμωξη Covid-19. Σε σχέση πάντα με τους μη καρκινοπαθείς.

Η πρόσφατη χημειοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός κατά 84%. Πιθανώς λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος τους. Οι ασθενείς με καρκίνο που δεν έκαναν αντικαρκινική θεραπεία κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες, αν μολυνθούν από κορωνοϊό, έχουν μικρότερο κίνδυνο κατά σχεδόν 40% για διασωλήνωση. Και κατά 7% για θάνατο

Αν όμως ένας ασθενής, πέραν του καρκίνου, έχει άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη ή καρδιοπάθεια, ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 είναι αυξημένος. Γι’ αυτό αυτοί οι ασθενείς πρέπει να εμβολιάζονται οπωσδήποτε και, αν είναι δυνατό, να κάνουν τρίτη δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν με long COVID