Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
28-09-2021

Ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός προς το παρόν είναι τα εμβόλια. Ωστόσο, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση θανάτων με τους ειδικούς να επικεντρώνουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού που σε πρώτη φάση θα κάνουν την τρίτη δόση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα μας έφτασαν τους 47. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα έμφαση δίνεται και στον εμβολιασμό των ανηλίκων από 12 – 17 ετών. Εξάλλου, τα σχολεία έχουν ανοίξει και η διασπορά εντός των σχολικών τάξεων είναι ανησυχητική. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επικεντρώνεται στην περιχαράκωση των υποκινητών των αρνητών των εμβολίων. Κι αυτό γιατί διακινούνται fake news εντός του διαδικτύου και έχει στηθεί ένα παρασύστημα με «τιμοκαταλόγους» για δήθεν νομικές συμβουλές. Αρκετές είναι οι σελίδες που έχουν μπλοκαριστεί από τους άνδρες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Βέβαια, οι επιτήδειοι «ξεγλιστρούν» βρίσκοντας καινούργιους τρόπους, προκειμένου να συνεχίσουν την παραπληροφόρηση του κοινού.

Κορωνοϊός: Με το εμβόλιο της Pfizer η 3η δόση και για όσους έκαναν AstraZeneca

Με το εμβόλιο mRNA της Pfizerθα γίνει η τρίτη δόση εμβολιασμού στη χώρα μας. Είναι το ίδιο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον αρχικό εμβολιασμό και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις νέες μεταλλάξεις. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στην πρώτη εμβολιαστική φάση.

Δεν έχουν καταλήξει για το Johnson & Johnson

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μένει να διευκρινιστεί, εάν θα επαναλάβουν την τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή το Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο. Αυτό θα γίνει γνωστό τις προσεχείς ημέρες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και υγειονομικούς

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν όσοι μένουν σε δομές ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί με την τρίτη δόση. Οι τελευταίες τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να κάνουν το τρίτο εμβόλιο έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς και αφού έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση. Η λίστα με τους δικαιούχους όταν παρέλθει το 6μηνο από την δεύτερη δόση θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα.

Ποιοι δεν θα κάνουν την 3η δόση

Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έχουν ικανοποιητική ανοσιακή επάρκεια και δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Γιατρός κάνει εμβόλιο σε παιδί

Χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε δέκα Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία. Σε αυτές τις περιοχές γίνονται προσπάθειες τόνωσης των εμβολιασμών με στοχευμένες δράσεις και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες.

Εισαγγελέας και αυτόφωρο για τους αρνητές

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μπαίνουν ιστοσελίδες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περιεχόμενο αντιεμβολιαστικό και αμφισβήτησης της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πρώτοι φάκελοι από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Μάλιστα, ανατέθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε εισαγγελικό λειτουργό, στο πλαίσιο της ευρύτερης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τέτοιου είδους θέματα.

Αντικείμενο της έρευνας είναι μία σειρά από αξιόποινες πράξεις όπως:

  • απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα
  • διέγερση σε ανυπακοή
  • πρόκληση σε τέλεση αδικημάτων

Παράλληλα, ζητήθηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα ο οποίος θα αξιολογεί τα στοιχεία που θα προκύπτουν. Σε περίπτωση μάλιστα που κατά την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης, διαπιστώνονται ενδείξεις τέλεσης των εν λόγω αδικημάτων, ενδέχεται να εφαρμοστεί ακόμη κι η αυτόφωρη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένες έγκυες περνάνε στα μωρά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων