Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή παρά την ύφεση – Κρίσιμο 15νθημερο – Σχέδιο για την αντμετώπιση αυξημένων κρουσμάτων σε παιδιά

16-09-2021

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τις επιπτώσεις του ανοίγματος των σχολείων στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Παρά την ύφεση που καταγράφεται σε όλους τους επιδημικούς δείκτες, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν κρίσιμο το 15νθημερο καθώς θα φανεί το αποτύπωμα της λειτουργίας των σχολείων στην πανδημία.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1), το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αύξησης των σοβαρών περιστατικών σε παιδιά. «Ηδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες COVID, εάν και εφόσον χρειαστούν, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και στις κλινικές, καθώς είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα», επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «στις μεγαλύτερες ηλικίες –άνω των 60 ετών– έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. Προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους. ‘Ετσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με την 3η αναμνηστική δόση στους ανοσοκατασταλμένους. Ήδη περισσότεροι από 4.000 πολίτες της συγκεκριμένης κατηγορίας προγραμμάτισαν το ραντεβού τους κι εμβολιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο.

Συνολικά περίπου 285.000 πολίτες έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, νεφροπαθείς, ασθενεις με ανοσοανεπάρκεια κα.). Ενώ την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί στους περίπου 20.000 ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων, σειρά για τη χορήγηση της 3ης δόσης θα έχουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί. Σε αυτές τις ομάδες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε η 3η δόση να γίνεται, έξι έως οκτώ μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.

Στο μεταξύ η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού φορέα, FDA, συνεδριάζει αύριο για να εξετάσει το αίτημα της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer σχετικά με τη χορήγηση 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό. Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλλει και η Moderna.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή της σχετικής εισήγησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό.