Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» εισαγωγές – διασωληνωμένοι και το Μοντέλο των self tests

13-04-2021

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας του υψηλού αριθμού εισαγωγών covid ασθενών. Μόνο χθες 504 ασθενείς με σοβαρή νόσο λόγω του κορονοϊού χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία. Από αυτούς, οι 222 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι έφθαναν τους 5.718, με τους 4.462 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και 2.631 σε κλίνες Μονάδων. Περίπου οι μισοί, 2.631 ασθενείς, νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους 419 να είναι διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 1.471 από τους οποίους οι 204 διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε χθες τους 781 ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 76 θάνατοι, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται στους 8.961.

Μοντέλο self test

Την ίδια ώρα η επέκταση της χρήσης των self tests αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τον εντοπισμό της διασποράς του ιού σε όλη την Ελλάδα. Μόνο χθες μέσω των self tests εντοπίστηκαν 613 κρούσματα ( σε σύνολο 245.093 test). Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά κ. Ματίνα Παγώνη, αυτά τα 613 ασυμπτωματικά κρούσματα θα μπορούσαν να δώσουν από 5.500 μέχρι 8.000 κρούσματα. «Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη τηλεόραση του Σκάι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Νίτσας, αναφέρει: «τα self tests έχουν ως κύριο σκοπό την ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού SARS-COV-2. Είναι ένα εργαλείο κατά της διασποράς του ιού που βοηθά και στην επιδημιολογική καταγραφή». Όμως θα πρέπει να γίνει σαφές -επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΘ – ότι:

Στην περίπτωση που διενεργήσουμε το τεστ και μας δώσει αρνητικό αποτέλεσμα ΔΕΝ επαναπαυόμαστε αλλά συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας φορώντας μάσκα, κρατώντας αποστάσεις, εφαρμόζοντας καλή υγιεινή των χεριών κτλ. Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι κάποιος… δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Ειδικότερα αν ο ασθενής έχει χαμηλό ιϊκό φορτίο υπάρχει περίπτωση να μην ανιχνευθεί ο ιός με το Self-test!

Στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας δώσει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει αυτό να επιβεβαιωθεί σε μικροβιολογικό-βιοπαθολογικό εργαστήριο. Παραμένουμε σπίτι σε καραντίνα έως την έκδοση του αποτελέσματος της μοριακής εξέτασης από το εργαστήριο.

Εάν έχουμε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή όρασης, καταβολή, θα πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε:

Στις οδηγίες του self-test

Στη σωστή λήψη του δείγματος

Στη σωστή εκτέλεση του τεστ

Στη σωστή απόρριψή του σε σακουλάκι που σφραγίζει

Στην καταγραφή του αποτελέσματος στο self-testing.gov.gr

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας ξεκαθαρίζει ότι «το selftest δεν είναι θεραπεία ή πρόληψη κατά της COVID-19 λοίμωξης. Είναι ένας από τους διαθέσιμους τρόπους ανίχνευσης του ιού».