Κορονοϊός: Στο Μοσχάτο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά από θετικό στον ιό εργαζόμενο γηροκομείου – Εντείνεται η ανησυχία

31-08-2020

Ανησυχία προκαλούν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τις υγειονομικές αρχές τα απανωτά κρούσματα που εντοπίζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανά τη χώρα. Παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται και τα οποία εξήγγειλε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά και τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει, η διασπορά του κορονοϊού δεν ανακόπτεται και οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να αποτελούν “εύκολο στόχο”.

Σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε γηροκομείου στο Μοσχάτο, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε εργαζόμενο, προκειμένου να πραγματοποιήσει τεστ για κορονοϊό σε όσους φιλοξενούνται στο γηροκομείο. Επίσης, άλλο κλιμάκιο θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθεί δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, καθώς και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.

Παράλληλα, μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον ιό SARS-COV -2 ξεκινούν από σήμερα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής.

Ειδικότερα οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, θα επισκεφτούν διαδοχικά, δομές και θα προβούν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό και εκτίμηση των περιστατικών εκείνων, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής.

Να σημειωθεί ότι με εντολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, έχει συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία προσέγγιση και ορθή εκτίμηση όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων της Περιφέρειας Αττικής.