Κορονοϊός: «Συναγερμός» για την αύξηση των νοσηλειών – «γεμίζουν οι ΜΕΘ. Το σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών

νοσοκομειο ασθενεις
15-02-2021

«Συναγερμός» έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς τις τελευταίες ημέρες τα εξιτήρια λόγω κορονοϊού, είναι πολύ λιγότερα από τις εισαγωγές. Καθημερινά, οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 ξεπερνούν τις 100. Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, καταγράφηκε αύξηση των νέων εισαγωγών κατά 30%. Την ίδια στιγμή, η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 80% και στις απλές κλίνες COVID στο 58%.

Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει το Σχέδιο για την αύξηση της δυναμικότητας των νοσοκομείων που αφορούν σε ασθενείς COVID.  Το Σχέδιο σε πρώτη φάση αφορά τη δέσμευση αυξημένου αριθμού κλινών του ΕΣΥ, εντός των ίδιων νοσοκομείων, για την περίθαλψη ασθενών με COVID-19. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται μετρατροπή νοσοκομείων σε νοσοκομεία COVID και μεταφορά των ασθενών σε δημόσιες ή και ιδιωτικές δομές υγείας.

Εφόσον χρειαστεί, θα αξιοποιηθούν μονάδες αυξημένης φροντίδας, μονάδες ανάνηψης και χειρουργικές αίθουσες για την ανάπτυξη κλινών Εντατικής. Παράλληλα προβλέπεται αναστολή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, με εξαίρεση τα ογκολογικά περιστατικά. Τέλος προβλέπεται η αξιοποίηση ιδιωτικών μονάδων υγείας και για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.